От 21 до 27 Април ще се проведе европейска имунизационна седмица

От 21 до 27 Април ще се проведе европейска имунизационна седмица

Европейска имунизационна седмица ще се състои от 21 до 27 април тази година. Целта й е да се увеличи ваксиналното покритие, като се повиши информираността на хората за значението на имунизациите. Специално внимание ще се отдели на дейностите, ориентирани към групите от населението, при които има трудности в поддържането на висок имунизационен обхват.

Подготовката на тази седмица бе обсъдена на среща, която се проведе на 11 и 12 февруари (понеделник и вторник) в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Форумът в София бе организиран от Европейския център за профилактика и  контрол на болестите в Стокхолм и Европейското бюро на Световната здравна организация (СЗО).

Срещата в София бе на тема "Ключови въпроси относно здравето на мигриращи и труднодостъпни групи от населението в Централа и Източна Европа: популяризиране и организиране на имунизациите".

Решението неин домакин да е България е не само чест за нашата страна, но и признание за постиженията на системата на общественото здравеопазване у нас в областта на ваксинопрофилактиката.

Изборът на НЦЗПБ за домакин на срещата също не е случаен. От юни 2007 г. той е Колабориращ център на СЗО за научни изследвания и обучение в областта на надзора на заразните болести и антимикробната резистентност. През миналата година с решение на Министерството но здравеопазването НЦЗПБ беше определен и за Национален компетентен орган в същата област, който да осъществява взаимодействието с Европейския център за профилактика и  контрол на болестите.

В работната среща участваха водещи специалисти от двете авторитетни международни организации и мениджърите на имунизационните програми на страните от Централна и Източна Европа. В дискусиите бяха представени резултатите от работата по проекти и положителния опит на отделни страни в изграждането на стратегия за работа с труднодостъпните и малцинствени групи с оглед повишаване на имунизационния обхват.

България е сред страните в Централна и Източна Европа с най-добри резултати в областта на ваксинопрофилактиката. След регистрирания спад в обхвата при реформирането на системата и старта на работа на общопрактикуващите лекари, през последните 4-5 години беше достигнат обхват за различните видове имунизации между 94–98%, което осигурява надеждна защита на населението спрямо редица заразни болести. Благодарение на активната и целенасочена дейност на личните лекари, регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве и редица неправителствени организации се постигна пробив в обхващането с имунизации на най-труднодостъпните групи от населението, каквато е ромската. Проведената извънредна имунизация срещу Хепатит А в квартал „Столипиново” в Пловдив показа, че при обединените усилия на различните здравни, лечебни, неправителствени структури и с участието на самата ромска общност може да се постигнат много добри резултати.

Един от приоритетите в политиката на МЗ за дългосрочно развитие на здравеопазването е актуализирането на Имунизационния календар у нас. Поетапно всяка година МЗ предприема стъпки за неговото модернизиране и доближаване до имунизационните календари в страните-членки на ЕС – въвеждат се нови високоефективни ваксини, изгражда се единна информационна система за имунизационния статус на децата. През 2007 г. у нас като задължителна бе въведена инактивирана ваксина срещу полиомелит, а от 2008 г. МЗ започва да заплаща за четиривалентна ваксина срещу дифтерия-тетанус-коклюш, която ще се прилага на 6-годишна възраст.

Водещи новини

Времето