Боряна Пенчева: България Вече Има Изцяло Променена И Стабилна Инвестиционна Среда

Боряна Пенчева: България Вече Има Изцяло Променена И Стабилна Инвестиционна Среда

На официална церемония по откриването на модернизирана фабрика за обогатяване на златно-медна руда в Челопеч заместник-министърът на финансите Боряна Пенчева подчерта, че България вече има изцяло променена инвестиционна среда, която може да осигури стабилни инвестиции в реалния сектор и промишлеността. „Откриването на обновената фабрика е знаков проект, който показва как правителството, стратегическите инвеститори и банковият сектор могат да работят заедно в една изцяло променена инвестиционна среда\", подчерта зам.-министър Пенчева и припомни, че от 1 януари 2011 г. България осигурява най-благоприятната данъчна среда в ЕС за инвеститорите.

Това е една високотехнологична инвестиция, която ще позволи да се работи съобразно най-високите европейски екологични стандарти. По този начин се гарантира устойчиво развитие на целия регион с над 1000 души, пряко ангажирани в производството на рудника. Крупната инвестиция и условията, която тя осигурява, ще подпомогнат и развитието на малките и средните предприятия в района, подчерта още Боряна Пенчева. „Инвестиционната програма на инвеститора възлиза на 150 млн. щ.д. и тя ще се реализира успешно, въпреки затрудненията, които компанията е имала в миналото\", каза още заместник-финансовият министър.

Сред участниците на церемонията по откриването на модернизираната фабрика на канадската компания „Дънди Прешъс Металс\" бяха посланиците на САЩ и на Канада, социалният министър Тотю Младенов, областният управител на София-област, кметове на общини, представители на минния бранш и банковия сектор.

Водещи новини

Времето