Блумбърг: България Възнамерява Да Влезе В Еврозоната С Фискален План

Блумбърг: България Възнамерява Да Влезе В Еврозоната С Фискален План

Тригодишният фискален план на България, който ще бъде представен на Европейската комисия утре (днес, бел. МФ), има за цел намаляване на бюджетния дефицит и повишаване на икономическия растеж, с цел приемане на еврото. Това казва заместник-финансовият министър Боряна Пенчева в интервю за агенция Блумбърг. Планът предвижда увеличение на БВП с 4.1% през 2012 г., 4.4% през 2013 г. и 4.2% през 2014 година. Целта на правителството е намаляване на бюджетния дефицит до 0.5% от БВП до 2014 г., като запазва непроменени ставките на данъците върху доходите на физическите лица и фирмите, допълва заместник-министър Пенчева пред агенцията. Правителството очаква рекордният износ да допринесе за 3.6% икономически ръст пред настоящата година след 0.2% през 2010 г. и свиване с 5.1% през 2009 година, се припомня в публикацията.

България се справи с финансовата криза, без да се обръща към международни кредитори за спасение, както направиха други страни като Гърция, Румъния и Унгария, допълва Блумбърг, като отбелязва, че България не си е сложила официален срок за смяна на валутата. Усилията за приемане на еврото ще получат тласък от присъединяването към Пакта за конкурентоспособност на Европа, заявява зам.-министър Пенчева пред агенцията. По думите й, показателите на страната ни изглеждат добре от гледна точка на критериите за приемане на еврото. „Програмата гарантира, че ще работим за изпълнение на всички технически критерии. След това е по-скоро въпрос на политическо решение\", коментира Боряна Пенчева пред агенция Блумбърг.

Финансовото министерство работи по план за ограничаване на бюджетния дефицит на 2% от БВП и разходите на 40%. Планът, който предстои да бъде одобрен от правителството и законодателите, ще изисква парламентарно мнозинство от две трети за промяна на данъците, казва още Пенчева.

В интервюто си за Блумбръг тя подчертава още, че България няма непосредствена нужда от емитиране на еврооблигации.

Превод на публикацията можете да намерите тук.

Времето