България Изпрати На Ек Проектите На Основните Си Стратегически Документи

България Изпрати На Ек Проектите На Основните Си Стратегически Документи

Министерството на финансите подготви и изпрати на Европейската комисия Конвергентната програма на Република България (2011-2014 г.) и Националната програма за реформи на Република България (2011-2015 г.) в указания от ЕК срок в съответствие с приложението на т. нар. „Европейски семестър" - новият инструмент за предварителна координация на икономическите политики. Националната програма за реформи и Конвергентната програма са тясно свързани и представят макроикономическите, фискалните и структурните политики на правителството в средносрочен план. И двете програми са изготвени в съответствие с препоръките на Интегрираните насоки и със заключенията в Годишния преглед на растежа. България е една от първите държави в ЕС, които подготвиха проектите на основните си стратегически документи в препоръчаните от ЕК срокове.

Конвергентната програма се разработва в съответствие с разпоредбите на чл. 120 и 121 от Договора за функциониране на Европейския съюз и предписанията на Пакта за стабилност и растеж. Тя е синхронизирана с бюджетния цикъл за следващия тригодишен период (2012-2014 г.) и се представя като част от процеса на многостранно фискално наблюдение в Европейския съюз.

Конвергентната програма за периода 2011-2014 г. е в отговор на Становището на Съвета на ЕС относно актуализираната Конвергентна програма на Република България (2009-2012 г.) и е съобразена с Препоръката на Съвета от 13 юли 2010 г. за прекратяване на прекомерния държавен дефицит най-късно до 2011 година. Програмата е съобразена и със споразумението между Министерски съвет и Българската народна банка за въвеждане на еврото.

Предложените в Националната програма за реформи (2011-2015 г.) мерки на икономическата политика са насочени към преодоляване на съществуващите предизвикателства пред растежа и достигане на националните цели в изпълнение на стратегията „Европа 2020". Програмата отчита специфичните предизвикателства пред малка икономика от отворен тип, каквато е българската. Като приоритетни за икономическата политика области са изведени подобряването на инфраструктурата и на бизнес-средата за привличане на инвестиции, повишаване на конкурентоспособността на младите хора и подобряване на доверието в държавните институции.  На преден план ясно са изведени приоритетните мерки и реформи, които ще бъдат приложени в краткосрочен план и които ще подкрепят по-бързото възстановяване на българската икономика. Документът е разработен от Министерството на финансите в сътрудничество с министерствата и ведомствата от администрацията, социалните партньори, представители на академичните среди и на неправителствения сектор, при непрекъснати консултации с представители на Европейската комисия.

И двата документа са съобразени с Програмата на Правителството на европейското развитие на България (2009-2013 г.), Националната стратегическа референтна рамка и Националния план за действие по заетостта за 2011 година. Представените в програмите политики и мерки отразяват и целите на т. нар. „Пакт за еврото плюс", най-вече по отношение на насърчаване на конкурентоспособността и заетостта и допълнителното повишаване на устойчивостта на публичните финанси.