Възможностите За Извършване На „Митническо Дознание” Ще Бъдат Обсъждани От Междуведомствена Работна Група

Възможностите За Извършване На „Митническо Дознание” Ще Бъдат Обсъждани От Междуведомствена Работна Група

 

Междуведомствена работна група под ръководството на Министерството на правосъдието ще анализира и обобщи опита в областта на митническото дознание на митническата администрация в периода 2001-2006 година, както и преди това. Това стана ясно днес на среща на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков с експерти от Министерството на правосъдието, МВР и Агенция „Митници". На основата на анализа и препоръките от него ще бъдат обсъждани възможностите за въвеждане на правомощия на митническите органи за извършване на „митническо дознание" за престъпления против митническия режим.

Становище по концепцията за промени, която трябва да бъде формулирана от работната група, ще бъде потърсено и от Върховната касационна прокуратура. Очакват се и конкретни предложения от страна на Асоциацията на производителите и търговците на тютюни и тютюневи изделия, които също ще бъдат обсъждани в рамките на работната група.

В седем държави-членки на ЕС митническите органи разполагат с пълния обем от правомощия на криминалната полиция, а в 11 държави митническите органи, след възлагане от съдебен орган, могат да изпълняват молби за правна помощ при разследване на митнически нарушения. В отделни държави от ЕС митническите администрации имат правомощия за самостоятелно осъществяване на контролирани доставки, а в страни като Германия, Австрия, Франция, Обединеното кралство, Гърция, Швеция и други митническите власти имат правомощия за арест, извършване на разпит, право на проверка на самоличността на лицата и други.