Усилването На Икономическото Управление В Ес Е Основен Приоритет В Работата На Екофин

Усилването На Икономическото Управление В Ес Е Основен Приоритет В Работата На Екофин

На 18 януари заместник-министърът на финансите Боряна Пенчева взе участие в заседанието на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН) в Брюксел. На първото заседание на ЕКОФИН в рамките на Унгарското ротационно председателство беше представена работната програма на Съвета, като икономическото управление е един от основните приоритети в нея.

Унгарското председателство заяви целта си за постигане на споразумение до края на март по шестте законодателни предложения на ЕК относно усилването на икономическото управление в рамките на ЕС. Във връзка с изпълнението на Европейския семестър ЕКОФИН ще изготви заключения по фискалните и макроикономическите предизвикателства и доклад до пролетния Европейски съвет. Председателството очерта ключови досиета, по които ще се стреми да постигне съгласие в областта на финансовите услуги и данъчното облагане. По отношение на бюджета на ЕС беше поет ангажимент за тясно сътрудничество с останалите институции на Съюза по пакет от мерки, необходими за прилагането на Лисабонския договор. 

Финансовите министри на държавите-членки проведоха първоначален дебат по годишно изследване за растежа, с което стартира Европейският семестър - част от реформата на икономическото управление в ЕС. Изследването включва 10 приоритетни действия в три основни области - строга бюджетната консолидация за постигането на по-голяма макроикономическа стабилност; структурни реформи за постигане на по-висока заетост, както и мерки за насърчаване на растежа. Пролетният Европейски съвет, който ще се проведе на 24 и 25 март, ще обсъди тези действия и се очаква държавите-членки да се ангажират с тяхното изпълнение. На базата на насоките от Европейския съвет държавите-членки следва да представят не по-късно от края на април националните си ангажименти в средносрочните бюджетни стратегии и в окончателните Национални програми за реформа.

Съветът обсъди доклада на Комитета за икономическа политика относно проектите на Националните програми за реформи, представени от държавите-членки през ноември 2010 г., като се съгласи с основните препоръки, които следва да бъдат отчетени при изготвянето на окончателните програми. Общият доклад на Комитета препоръчва на държавите-членки да заложат в програмите си за реформи конкретни и остойностени мерки, както и ясен график за тяхното провеждане. 

Съветът обсъди последващите действия от декемврийското заседание на Европейския съвет във връзка с укрепване на икономическото управление на ЕС и създаването на нов механизъм за гарантиране на стабилността на еврозоната.

Финансовите министри от ЕС бяха информирани от естонския си колега за практическите аспекти по въвеждането на единната европейска валута в страната 1 януари 2011 година.

На редовната работна закуска преди заседанието на ЕКОФИН министрите обсъдиха предстоящото провеждане на стрес-тестове в банковия сектор. Те ще се проведат през първата половина на 2011 г., като резултатите от тях ще бъдат публикувани в началото на лятото. Европейският банков орган ще отговаря и координира провеждането на стрес-тестовете. Методологията ще бъде изготвена съвместно с ЕЦБ, ЕК и Европейския борд за системен риск и ще включва макроикономически стрес и стрес към експозиции на държавните дългове. Предвижда се да бъдат тествани същите 91 банки, както при проведената през 2010 г. симулация. За пръв път провеждането на стрес-тестове по предоставената методология ще бъде проверено от европейските надзорните органи, за да се гарантира спазването на изискванията. ЕЦБ също ще направи стрес-тест на банките по предоставени от тях данни.