Симеон Дянков: Тази Година Ще Се Инвестира Повече В Туристическа Инфраструктура

Симеон Дянков: Тази Година Ще Се Инвестира Повече В Туристическа Инфраструктура

От миналата година правителството активно работи за осигуряване на по-голям ресурс за развитието и популяризирането на водещите национални туристически обекти и през тази година ще се инвестира повече в туристическа инфраструктура. Предвидени са и повече средства за популяризиране на по-малки туристически обекти и вече добре известни такива с национално значение, но трябва да се осигури и подходящ достъп до тях. Това подчерта вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, който присъства на Общото събрание на Националния борд по туризъм.

Според вицепремиера, вече има достатъчно разработени стратегии за развитие на туристическия сектор и затова вече се работи по пилотни проекти. Задачата сега е да се задържи интересът към популярните вече обекти и да се популяризират повече по-непознатите и новооткритите. Такива са разкопките на хълма Трапезица във Велико Търново, Шуменската крепост и крепостта Баба Вида край Видин, но и обекти като откритият наскоро в Созопол манастир и находките от островите край града, както и църквата, която ще приюти мощите на св. Йоан Кръстител. От тази година по тези и други обекти ще се работи още повече, допълни Симеон Дянков.

През тази година има възможност около 42 млн. лева да бъдат усвоени популяризиране на туристически обекти, в т.ч. европейски средства.

Сред проблемите, които откроиха от бранша пред вицепремиера, са ниското средно запълване на легловата база. През 2009 г. тя е била едва 24.9%, а през 2010 г. малко над 30 на сто, отчетоха от Националния борд по туризъм. Проблем са още неясните статут и управление на голяма част от обектите с потенциал за развитие на туристическия отрасъл, включително средновековни обекти с национално значение, природни резервати и други. Беше подчертана и необходимостта от национален регистър на туристическите обекти. От бранша отчетоха като позитив по-добрата среда за бизнеса, резултат от изсветляването на оборотите след засиления контрол на НАП по Черноморските курорти през миналата година.