Ще Бъдат Осигурени Още 65 Млн. Лв. За Болничната Помощ До Края На 2010 Г.

Ще Бъдат Осигурени Още 65 Млн. Лв. За Болничната Помощ До Края На 2010 Г.

В писмо до председателя на Управителния съвет на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов, Министерството на финансите изрази позиция за обсъжданите проблеми за финансирането на болничната помощ през 2010 г. от бюджета на НЗОК. Писмото е изготвено в следствие на серията работни срещи с Българския лекарски съюз, неправителствени организации, представители на КТ „Подкрепа", КНСБ, Националната здравноосигурителна каса, Министерството на здравеопазването и Министерството на финансите.  

Съгласно писмото, правителството ще осигури равномерно за последните пет месеца на 2010 година финансиране на болничната помощ през бюджета на НЗОК в размер на 80 млн. лв. месечно. Тази сума е съпоставима с отчетените от болниците средномесечни нива на разходите през последните години и съответстваща на разходите през най-добрата фискална година преди кризата  - 2008 година. За целта разходната част на бюджета на НЗОК ще бъде увеличена със 65 млн. лв. до края на 2010 г., се посочва още в писмото, подписано от министър Дянков.  

При изготвянето на разчетите за бюджета на НЗОК за 2011 г. ще бъдат взети предвид отчетените от болниците, но неразплатени дейности от страна на НЗОК в размер на 125 млн. лева. Тези суми ще бъдат разплатени до края на първото тримесечие на 2011 г. на всички лечебни заведения, сключили анекси, предложени от НЗОК за м. август 2010 г. и следващите месеци.