Министър Дянков Се Срещна С Шведския Си Колега Андерс Борг

Министър Дянков Се Срещна С Шведския Си Колега Андерс Борг

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков се срещна днес с шведския си колега Андерс Борг.

По време на разговора Андрес Борг е посочил, че предприетите реформи от правителството в началото на мандата са оказали положителен ефект върху цялостното развитие на страната в дългосрочен план. Намаляването на данъците, пенсионната и здравната реформа, макар и трудни, са били необходими и са помогнали на страната да преодолее по-бързо последствията от световната криза.

Благодарение на фискалната дисциплина бюджетният дефицит на Швеция за 2009 г. е най-нисък в ЕС - 1,8 на сто от БВП. За първото тримесечие на 2010 г. страната отбелязва икономически ръст от 3% и е ясен знак, че предприетите от правителството мерки са дали правилната посока за развитието на страната. Министър Борг е обяснил, че в условията на криза консервативната фискална политика е най-доброто възможно решение и макар мерките да не са популярни, тази политика среща одобрението на хората и правителството се ползва с голям авторитет.

Двамата министри са обсъдили и мерките за поддържане на стабилността на единната европейска валута, както и политиките на Съюза във финансовата област.

Работното посещение на министър Дянков в Швеция е последното от визитата му в трите страни от ЕС с най-добра фискална дисциплина. Преди това той посети Естония и Финландия и разговаря с финансовите министри на двете държави. Целта на обиколката е обмяна опит със страните от ЕС с най-добра фискална политика в условията на криза и вече усещат резултатите от предприетите мерки, които се изразяват основно в съживяването на техните икономики.