„Краун Ейджънтс” Подготвя Списък С Над 350 Препоръки, Направени По Програмата За Модернизация На Българската Финансова Администрация

„Краун Ейджънтс” Подготвя Списък С Над 350 Препоръки, Направени По Програмата За Модернизация На Българската Финансова Администрация

 

На 19 май 2010г. в София се проведе последното заседание на Комитета на заинтересованите страни по Програмата на „Краун Ейджънтс\" за модернизация на българската финансова администрация. Този комитет, който заседава на всеки три месеца, беше важен форум за дискусии със заинтересованите страни по програмата относно нейното изпълнение, възникнали нужди, изисквания и препоръки. На последната среща програмният мениджър Дейвид Смит потвърди, че „Краун Ейджънтс\" вече подготвя главен списък с над 350 препоръки, направени по програмата, който ще бъде предаден на министъра на финансите.

„Разбира се, ние редовно сме представяли нашите доклади и препоръки по време на изпълнението на програмата, но този главен списък, който ще бъде комбинация от всички важни теми и препоръки, символизира усилията ни да осигурим устойчивост на постигнатите резултати\", каза Ръководителят на екипа на „Краун Ейджънтс\" Джон Браун.

Програмният мениджър Дейвид Смит, който председателства заседанието, вярва, че България ще продължи да се възползва от резултатите от работата на „Краун Ейджънтс\" дори и след края на текущия договор. „Около две трети от направените препоръки се намират в различни етапи на изпълнение от страна на съответните агенции и техният пълен ефект все още не е почувстван. Но всички от тях целят повишаване на събираемостта на приходите, което е от особено значение в настоящата икономическа ситуация\", каза Дейвид Смит.

„Високо оценяваме работата, извършена в рамките на договора, и препоръките, които „Краун Ейджънтс\" направиха към агенциите и към Министерството на финансите\", заяви Румен Порожанов, Началник на кабинета на финансовия министър.

Програмата за модернизация на българската финансова администрация започна през м. юни 2007г, след 6-месечно прекъсване след края на предишния митнически проект. Текущата програма е на значително по-ниска стойност от предишната, но обхватът на дейностите по нея бе значително разширен, за да включва всички аспекти на процеса на подобряване събираемостта на държавните приходи. Съветниците на „Краун Ейджънтс\" подпомагаха по-голям брой агенции, отговарящи пряко или непряко за защитата на приходите и предотвратяването на измами. Те включваха Националната агенция за приходите (НАП), Агенция „Митници\" (АМ), други второстепенни разпоредители към МФ и Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС).

По настояване на финансовия министър по времето на сключване на договора, ролята на „Краун Ейджънтс\" стана  по-малко оперативна и предимно стратегическа, като се  фокусира върху развитието на капацитета на агенциите чрез предоставянето на консултантска помощ и обучение. Следователно не би било коректно да се сравняват дейностите по програмата и общите нива на събираемост на приходите през периода, тъй като много от ползите ще се реализират след одобрението и ефективното изпълнение на направените препоръки.

„Краун Ейджънтс\" изготви голям брой анализи и оценки на законодателството и работните практики. Докладите на съветниците включваха системата за регистрация по ДДС, разкриването на измами с ДДС, разработване на методика на НАП за управление на риска, подобряване на обмена на информация, модернизация на Агенция „Митници\", обучение и развитие на мобилните групи, контрол върху акцизите и използване на ИТ системи за превенцията на корупция и престъпления.

В резултат на тези анализи бяха направени значителен брой препоръки за подобрение, а на базата на установените нужди бяха разработени специализирани обучения. „Краун Ейджънтс\" организира серия от курсове за увеличаване капацитета на админстрацията за защита на приходите и борба с измамите. През обученията преминаха над 700 служители от приходните агенции и други правоохранителни органи, включително ДАНС и МВР. Сред основните теми бяха подобряване употребата на анализ на риска при идентифицирането и набелязването на заплахи за приходите, системен одит при последващия контрол в митниците, техники за претърсване и борбата с прането на пари.

Също така „Краун Ейджънтс\" беше в основата на създаването и развитието на:

  • Група за координация по фискалните престъпления, чиято цел е да улесни междуведомственото сътрудничество при обмена на знания и опит във връзка със сериозни фискални престъпления.
  • Звено по ДДС регистрациите, което да проверява намеренията на компаниите, кандидатстващи за ДДС регистрация, и да ограничи риска от създаването на фирми фантоми, с цел източване на ДДС.
  • Политика по ИТ сигурност за МФ, която да намали риска от измами и корупция.

Въпреки, че ролята на „Краун Ейджънтс\" в рамките на текущата програма беше предимно стратегическа, съветниците подпомогнаха и практическата работа по защитата на държавните приходи като подкрепиха редица операции на НАП и Агенция „Митници\". Сред тези операции са летните и зимните кампании на НАП в големите курорти, които се доказаха като изключително важни за увеличаване нивата на декларираните от компаниите приходи и следователно дължимите данъци. „Краун Ейджънтс\" подпомогна и различни дейности на митническите мобилни групи по границите, както и операции насочени към специфични акцизни стоки на висока стойност като горива, цигари и алкохол. Освен практическата помощ за самите кампании, съветниците правеха прегледи на тяхното изпълнение при всеки отделен случай и предоставяха специфични препоръки за допълнитено увеличаване на ефективността в бъдеще.