Симеон Дянков: Леви Партии Вкарват Държавите В Криза, А Десни – Изкарват Страните От Криза

Симеон Дянков: Леви Партии Вкарват Държавите В Криза, А Десни – Изкарват Страните От Криза

„Леви партии вкарват държавите в криза, а десни - изкарват страните от криза". Това каза вицепремиерът и финансов министър на България Симеон Дянков пред икономическия форум, организиран от Европейската народна партия в Мадрид днес. Министър Дянков взе участие в панела под надслов: „Кой има правилната стратегия за излизане от кризата и каква е била причината за влизане в нея". Заедно с румънският и финландският му колега, те споделиха своите виждания за излизане на Европа и на страните от ЕС от кризата.

Изказването на министър Дянков се състоеше от три части. Първата е световната част - причини за влизане в кризата, втората част - българската, и третата - европейска част.

В първата част на изказването си министър Дянков коментира, че не само в тази, но и в кризите през последните 30 години се наблюдава интересна тенденция - леви партии вкарват света или региони в криза, десни идват на власт, за да изкарват страните от кризата. „И тази криза е същата. Тя започна от президентството на Бил Клинтън в САЩ, който позволи техните ипотечни държавни компании да дават ипотеки на по-бедни семейства. Това от своя страна направи възможно Уолстрийт да финансира този тип ипотеки и оттам всъщност тръгна кризата през 2008 г.", коментира финансовият министър. Той припомни, че изборите, които се провеждаха в Европа през последните две години, са спечелени от десни партии - в България ГЕРБ, в Унгария - Фидеш, в Румъния  - дясна партия. „Засега социологическите проучвания сочат също, че дясна партия ще спечели и във Великобритания. Тази тенденция е в световен мащаб", коментира Симеон Дянков.

Във втората част от изказването си, посветена на България, той посочи, че малки икономики като нашата зависят от износа и от търговията въобще. Световната история за излизане от криза сочи, че консервативни и фискални политики, съчетани с невдигане на данъци, особено на непреки от една страна, и от друга страна - разработване на типа мерки, които да помогнат на износа, особено на индустриите, които се занимават с износ, е от особено значение. „Това се е показало в предишни кризи, а и в тази вече, че е най-бързият начин за излизане от кризата. В България вече 4-ти месец износът ни се покачва", каза министър Дянков. Според него не трябва държавата да вкарва допълнителен финансов ресурс в икономиката. „Фискални стимули в малки икономики не работят", посочи той.

В третата част от изказването си той посочи, че оттук нататък, ЕНП като група партии трябва да предложи добри идеи, които да влязат в инициативата Европа 2020. Според него вариантът, който съществува в момента, е незадоволителен и много напомня на Лисабонската стратегия, чиято цел е обединена Европа от гледна точка на конкурентноспособност и производителност да настигне и задмине САЩ от 2010 г. Той обаче не е дал резултат. В тези мерки липсват такива, като подобряване на бизнессредата и липсват основни неща, като инвестиции в инфраструктура. „Трябва да се мисли за различно ниво на развитие на държавата и кои мерки ще помогнат на държава като България - инвестиране на европейски и бюджетни средства заедно с образование, пенсионна система и т.н. Европа 2020 е начинът, по който не  само ще се излиза от кризата, но и ще се прави икономиката по-конкурентноспособна", каза в заключение министър Дянков.