Ек Одобри Оценките За Съответствие На Оптп И Опрр

Ек Одобри Оценките За Съответствие На Оптп И Опрр

Европейската комисия (ЕК) одобри оценките за съответствие на Оперативна програма „Техническа помощ" (ОПТП) и Оперативна програма „Регионално развитие" (ОПРР). Това обяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков на пресконференция в Министерски съвет, в която участваха премиерът Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

„С положителните оценки на двете програми в българската икономика ще се влее свеж паричен ресурс, така необходим за развитието на страната", заяви министър Дянков. Той подчерта, че само за няколко месеца  икономическият екип на правителството е успял да създаде адекватни системи за контрол и управление на средствата от ЕС, които бяха блокирани, тъй като две поредни години ЕК връща оценките като неприемливи. Като голям успех той посочи Информационната система за управление и наблюдение (ИСУН), която функционира успешно от ноември 2009 г., само три месеца след встъпването в длъжност на новото правителство.

Премиерът Бойко Борисов подчерта, че положителните оценки са следствие от фискалната дисциплина на правителството. Той заяви, че политиката оттук нататък е насочена към изготвянето на повече и по-добри проекти, което е основна задача на кметовете и бенефициентите по програмите.

Министър Плевнелиев каза, че оценките са знак на доверието на Брюксел към българската страна. Той изрази очакването си по ОПРР  до края на 2010 г. да бъдат разплатени 400 млн. лв., а общо 1,5 млрд. лв.  да бъдат договорени. Той обясни, че само за 6 месеца правителството е разплатило 70 млн. лв. по ОПРР, като за сравнение за две години и половина разплатените средства са били малко над 20 млн. лв.

Писмата с оценките за съответствие са получени днес в Изпълнителна агенция „Одит на средствата от Европейския съюз" към министъра на финансите. В тях се посочва, че подадените документи от българската страна са приемливи и системите за контрол и управление съответстват на разпоредбите. През 2008 г. и 2009 г. ЕК върна оценките на оперативните програми като неприемливи.

Водещи новини

Времето