Приключи Съвместна Мисия На Мвф И Ек За Преглед На Икономическата Ситуация

Приключи Съвместна Мисия На Мвф И Ек За Преглед На Икономическата Ситуация

 

На 21 септември бяха проведени заключителните срещи между представители на българското правителство и мисията на МВФ, която беше на посещение в София в периода 10-21 септември.

Констатациите на мисията до голяма степен покриват оценките и вижданията на новото правителство за състоянието на икономическата среда през 2009 година и перспективите пред развитието на България за 2010 година:

  • МВФ дава по-оптимистична прогноза за растежа на икономиката от прогнозирания през пролетта спад от 7%, като сегашните им очаквания за спад от 6,5% са по-близки до прогнозата на Министерството на финансите от -6,3%, послужила за планирането на балансиран бюджет.
  • Прогнозата за спад на икономиката от 2,5% в 2010 година е близка до очакванията на правителството за спад от 2%, на която се базира проектобюджета за 2010 година.
  • Мисията заключи, че без предприемане на допълнителните мерки от страна на новото правителство фискалният дефицит за 2009 г. щеше да достигне до над 3.5% от БВП.
  • С навременните мерки на сегашното правителство прогнозата на МВФ е за „минимален" дефицит за 2009 година.
  • Дефицитът за 2010 година, прогнозиран от МВФ възлиза на 2%, но се подчертава, че правителството е решено да постигне балансиран бюджет.

Правителството изказва благодарност към МВФ за приетата покана за посещение в България,  конструктивния диалог и направените препоръки.

Водещи новини

Времето