Симеон Дянков Обсъди Мерките За Излизане От Кризата С Колегите Си От Унгария, Австрия, Словакия И Полша

Симеон Дянков Обсъди Мерките За Излизане От Кризата С Колегите Си От Унгария, Австрия, Словакия И Полша

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков се завърна от двудневно официално посещение в Унгария, Австрия, Словакия и Полша.

По време на визитата си той проведе работни срещи с финансовите министри Петер Оско, Йозеф Прьол, Ян Почиатек и Ян Винсент Ростовски.

Акцентът на дискусиите бяха мерките за по-бързото и ефективно излизане от световната финансова криза и преодоляване на последствията, причинени от нея. Целта бе финансовите министри на съответните държави да обменят опит от практиките, реализирани от икономическите екипи на правителствата до момента и да очертаят насоките за бъдещи съвместни действия.

България има необходимия ресурс, за да се справи с кризата - това мнение споделят министрите на финансите на Унгария, Австрия, Словакия и Полша. Предприетите мерки на правителството за борба с корупцията, за допълнително ограничаване на разходите и повишаване събираемостта на приходите се посрещат с одобрение от по-старите страни-членки на Европейския съюз и повишават доверието на общността в българските институции.

Словашкият финансов министър Ян Почиатек сподели опита на Словашката република от влизането в Еврозоната от 1 януари тази година, а австрийският вицеканцлер и министър на финансите Йозеф Прьол изрази положително отношение към волята на българското правителство да възобнови разговорите за приобщаване към ERM 2.

Времето