Министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев: „Пирогов” е пример за добър мениджмънтувеличение на възнагражденията с 15% от 1 Май ще получат работещите в структурите на бюджетна издръжка от министерството на здравеопазването

Министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев: „Пирогов” е пример за добър мениджмънтувеличение на възнагражденията с 15% от 1 Май ще получат работещите в структурите на бюджетна издръжка от министерството на здравеопазването

От месец май с 15% ще нараснат възнагражденията на работещите в здравните и лечебни заведения, които са на бюджетна издръжка от Министерството на здравеопазването. Увеличението ще обхване около 17 000 души, съобщи министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев.

От април заплатите на медицинския персонал в Многопрофилната болница за активно лечение и спешна медицина „Пирогов” се увеличават с 30%. Този ръст става възможен благодарение на подобрената организация на работата в болницата, по-големия обем извършена дейност и нарасналите й в резултат приходи.

Тези две промени в заплащането на работещите в системата на здравеопазването бяха оповестени по време на посещението на министър-председателя г-н Сергей Станишев и министъра на здравеопазването д-р Евгений Желев в „Пирогов” днес, 5 май.

При посещението си и в разговор с директора на „Пирогов” доц. Димитър Раденовски министър-председателят и министърът на здравеопазването се запознаха с проблемите на „Пирогов” и работата му през почивните дни.

Доц. Раденовски съобщи, че по време на великденските и майските празници през лечебното заведение са преминали по над 1000 пациенти на ден. За последните 7 дни към „Пирогов” са се обърнали около 7000 нуждаещите се, като 620 от тях са приети в болницата, а половината от тях са оперирани.

Директорът на „Пирогов” съобщи още за подготвяните нововъведения в болницата – откриване на хемодиализа, на Очна банка и Очна клиника, на Клиника по естетична хирургия. Това ще допринесе за по-доброто развитие на болницата, за увеличаване на предоставяните от нея медицински услуги и подобряване на финансовото й състояние. Започващият ремонт и обновяване на клиниките на стойност 8 млн. лв. също ще допринесе за подобряване на обслужването в болницата, за повишаване на качеството на лечение на гражданите.

Министър-председателят Сергей Станишев подчерта пред журналистите, че средствата в здравеопазването ще бъдат разпределяни приоритетно, като основните ресурси ще бъдат насочвани към болниците, които са гръбнакът на здравната система у нас. 

Министър Желев даде висока оценка на мениджмънта на „Пирогов” и посочи промените в управлението като една от основните причини за положителните резултати в дейността и финансовото състояние на болницата. Той каза още, че в бъдещите мениджърски договори на директорите на болниците тяхното възнаграждение ще бъде обвързано с финансовите резултати от дейността на съответното лечебно заведение.

Водещи новини

Времето