Публикуван Е Месечният Бюлетин За Държавния Дълг

Публикуван Е Месечният Бюлетин За Държавния Дълг

На интернет страницата на Министерство на финансите в раздел „Държавен дълг и финансови пазари\"/„Статистика\", е публикуван бюлетинът „Държавен дълг\" за месец април.

Според официалния регистър, воден от Министерството на финансите, държавният дълг в края на месец април е 4876.3 млн. евро, от които 1 454.9 млн. евро е вътрешният държавен дълг и 3421.4 млн. евро - външният държавен дълг. В сравнение с предходния месец в номинално изражение дългът нараства приблизително с 122.7  млн. евро, като увеличението му се дължи на полученото ново финансиране.

Държавногарантираният дълг през месец април достигна до 625.1 млн. евро, а намаляването му се дължи на извършените погашения.

В края на април делът на държавния дълг в общия размер на БВП* възлиза на 13.0%, като нараства с 0.4 процентни пункта спрямо март. В състава на този индикатор делът на външния държавен дълг е 9.1%, а на вътрешния държавен дълг -3.9% от БВП. Съотношението на държавногарантирания дълг към БВП е 1.7 на сто.

В структурата на държавния дълг в края на периода вътрешните задължения заемат дял от 29.8 %, а външните - 70.2 процента

През април са извършени погашения в размер на 22.2 млн. лв., от които   13.4 млн. лева по външния и 8.8 млн. лв. - по вътрешния дълг. По отношение на валутната композиция на плащанията най-съществен е делът на тези в лева - 56.6%, следван от плащанията в евро -30.3%,  и в щатски долари - 12.7%.

* По прогнозни данни за БВП за 2009 г.

Водещи новини

Времето