Проведе Се Семинар По Инициативата Jaspers За Бенефициентите По Оперативна Програма „Околна Среда”

Проведе Се Семинар По Инициативата Jaspers За Бенефициентите По Оперативна Програма „Околна Среда”

На 12 юни 2009 г. в Централния военен клуб - София се проведе работен семинар в рамките на JASPERS - съвместна инициатива на Европейската комисия, Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и Банка KFW за подпомагане на европейските региони в подготовката на големи проекти за финансиране от Структурните и Кохезионния фондове на ЕС. Организатор е Централното координационно звено - дирекция „Управление на средствата от ЕС" на Министерството на финансите, съвместно с Регионалния офис на JASPERS за България. Участие взеха представители на Министерския съвет, Министерството на финансите, Министерството на околната среда и водите, Общини и ВиК дружества.

Бяха представени същността и обхвата на техническата помощ, оказана по линия на JASPERS, като допълнителна възможност, предоставяна безвъзмездно на Бенефициентите, за подготовката на инвестиционни мерки с необходимото качество. Доброто планиране и подготовка на проектите увеличава не само шансовете им за финансиране от ЕС, но улеснява и изпълнението им, при осигураване на дълготрайни ползи за населението. По договорения, и одобрен с Решение на Министерскя съвет от 7 май 2009 г., годишен план за действие на JASPERS в България, през тази година експертите от JASPERS ще работят по 47 проекта в процес на подготовка, от които 14 инвестиционни проекта по околна среда. Мерките включват подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води, третиране на отпадъците, независим преглед, оценка, коментари и препоръки за подобряване на качеството на проектите, методическа помощ при изготвянето на необходимите проучвания и анализи, от гледна точка на тяхната ефективност и съответствие с европейските изисквания.

Управляващият орган на Оперативна програма «Околна среда» направи общо представяне на процеса по оценка и одобрение на проекти за финансиране и обърна внимание на най-често срещаните трудности, наблюдавани при представените до момента проекти. Представители на ръководството на Столична община, общините Враца и Габрово презентираха опита от съвместната работа на своите екипи с JASPERS при подготовката на първите големи проекти на Република България, които се очаква да получат одобрение от Европейската комисия. Общините имаха възможност да споделят предизвикателствата и извлечените поуки от работата на българските власти, както и да обменят опит как още по-ефективното да се използва помощта от JASPERS, със съдействието на отговорните институции.

Водещи новини

Времето