Пламен Орешарски Получи Почетния Знак На Медицински Университет- Гр. Пловдив

Пламен Орешарски Получи Почетния Знак На Медицински Университет- Гр. Пловдив

Министърът на финансите Пламен Орешарски беше удостоен с Почетния знак на Медицински университет - гр. Пловдив по време на Тържествена академична среща на университета по случай 24 май. Отличието беше връчено на министър Орешарски от ректора на университета доц. д-р Георги Паскалев.

Медицински университет - гр. Пловдив удостоява със своя Почетен знак личности, които имат особен принос за изграждането, утвърждаването и развитието на висшето учебно заведение. Признанието е за изключителната заслуга на министър Орешарски за създаването на новата сграда - с модерна учебна база - на Факултета по дентална медицина. Наградата е и за ползотворния диалог, който министърът на финансите осъществява с ръководството на университета.

В изказването си по време на Тържествена академична среща министър Орешарски подчерта, че образованието е най-ценният ресурс и е двигателят на всички обществени, икономически и социални процеси. Ускореното ни социално-икономическо развитие без знание е немислимо и този факт се осъзнава от всички, каза министърът на финансите и добави, че сега образованието вече не е еднократен процес - то се придобива, поддържа и развива през целия човешки живот.

„В контекста на повода, по който днес съм при вас, искрено се надявам новата сграда на Факултета по дентална медицина да е фактор, който да спомогне за изграждането и развитието на практическите умения на младите стоматолози", каза  още Пламен Орешарски.

Финансовият министър отбеляза, че през последните години на управление образованието, научните изследвания и иновациите са един от най-важните приоритети на правителството. От началото на мандата до сега правителството е увеличило средствата по тези дейности неколкократно. През 2005 година капиталът на Фонда за научни изследвания е бил малко над 5 млн. лв., сега, през 2009 г., сумата е близо 100 млн. лева. Увеличени са и средствата в Националния иновационен фонд, които са нараснали 4 пъти - от 5 млн. през 2005 на близо 20 млн. за тази година. За последните четири години субсидиите на държавните висши училища практически са се удвоили.

„Искам да подчертая, че тези важни стъпки за улесняване и поощряване на образователните дейности щяха да загубят своя смисъл, ако нямаше инициативност, предприемчивост и иновативно мислене на самата академична общност. Необходима е не само държавна подкрепа, но и гражданска позиция и съзнание за важността на предприеманите стъпки, каза още министър Орешарски и изрази увереност, че и занапред държавните институции и НПО ще работят заедно в името на общата им цел - по-качествен и по-достъпен образователен процес.

В обръщението си министърът на финансите се спря и на най-важното, допълнително предизвикателство пред всички нас - глобалните икономически неравновесия, прераснали в най-мащабната криза за следвоенния период. „Кризите си отиват, колкото и продължителни да са понякога. Въпросът как ще преживеем кризата е важен, но още по-важен е въпросът как ще излезем от нея и какви ще са стартовите ни позиции в следкризисната надпревара за ново ускоряване на социално-икономическото ни развитие, каза в заключение министър Орешарски и подчерта, че отговорът на последния въпрос зависи от нашето постоянство в непрекъснатия процес на обучение и квалификация.

 

Времето