Повишаването На Компетентността На Потребителите На Финансови Услуги Е Важно Условие За Тяхната По-Добра Защита

Повишаването На Компетентността На Потребителите На Финансови Услуги Е Важно Условие За Тяхната По-Добра Защита

Изследване на Световната банка, озаглавено „България: диагностичен преглед на защитата на потребителите и финансовата им компетентност", бе представено днес, 13 април, от ръководството на Световната банка в България на форум, открит от еврокомисаря по защита на потребителите Меглена Кунева.  Докладът е изготвен по искане на българското правителство и е осми  по ред в рамките на финансирана от Световната банка пилотна програма за оценка на защитата на правата на потребители на финансови услуги в страни със средни доходи от целия свят.

„Като партньор на България, Световната банка се стреми да предостави на страната най-доброто от световните и европейски знания и опит, за да подпомогне България в стремежа й да смекчи въздействието на настоящите финансови трусове и да се утвърди като пълноправен член на Европейския съюз", каза постоянният представител на Световната банка в България Флориан Фихтъл. „По своята същност, необходимостта от защита на потребителите произтича от дисбаланса в правомощията, информираността и ресурсите на потребителите и техните доставчици на финансови  услуги, поставящ потребителите в неравностойно положение", отбеляза Сю Ратлидж, един от авторите на доклада.

Заместник-министърът на финансите Димитър Ивановски очерта възможностите, които могат да се приложат за подобряването на защитата на потребителите в България. Едната от тях е подобряване институционалната рамка, която може да предложи държавата. Друга възможност е по-добра финансова образованост, която би повишила компетентността на потребителите и способността им да вземат адекватни решения съобразно техните собствени потребности, каза зам.-министър Ивановски. Той благодари на експертите от Световната банка за доброто сътрудничество и отбеляза ползотворната работа на организацията с неправителствения сектор за повишаване както на ефективността на финансовите услуги, така и на информираността на потребителите.

Във форума участваха още представители на държавни институции, Българската народна банка, Комисията за финансов надзор, Комисията за защита на потребителите, Комисията за защита на конкуренцията, както  и на неправителствени организации.

 

Водещи новини

Времето