Министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев: колективният трудов договор в сферата на здравеопазването ще бъде подписан до дни

Министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев: колективният трудов договор в сферата на здравеопазването ще бъде подписан до дни

Нямаме съществени различия със синдикатите по ключовите днес въпроси в здравеопазването – приватизацията на лечебните заведения, финансирането на здравеопазването, демонополизация на здравноосигурителната система. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев днес, 9 май, на брифинг пред журналисти след проведена среща с президента на КНСБ д-р Желязко Христов.

След срещата стана ясно, че социалните партньори в здравеопазването –представители на Министерството на здравеопазването, представителните синдикални и работодателски организации в здравеопазването са постигнали споразумение за подписване в рамките на 2-седмичен срок на колективния трудов договор в сферата на здравеопазването. Чрез него се гарантира размерът на началните работни заплати в лечебните заведения на бюджетно финансиране от МЗ. Министър Желев увери, че се постигна по-висок ръст на възнагражденията след водене на задълбочени преговори и задълбочаване на позициите от всички заинтересувани страни. Д-р Желев допълни, че изключително държи да чуе мнението на синдикатите, защото за него е важен диалогът между институциите.

Д-р Желязко Христов съобщи, че КНСБ застават зад искането на министъра на здравеопазването д-р Евгений Желев за достигане до 5% от Брутния вътрешен продукт, отделян за здравеопазването. Д-р Христов заяви, че подкрепя приватизацията на лечебните заведения, но при ясно разписани правила и приетия от Министерски съвет забранителния списък за приватизация на лечебните заведения. „Готови сме да подкрепим институционалния външен и вътрешен контрол в здравеопазването”, каза още д-р Желязко Христов приветствайки идеята за разкриване на Инспекторат към Министерството на здравеопазването.

По-късно днес министър Желев се срещна и с председателя на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи проф. Станка Маркова. На срещата са били обсъдени образованието и възнагражденията на професионалистите по здравни грижи, както и изготвянето на методика за съотношение на разпределение на медицинските сестри.

Времето