Необходимостта От Административна Сграда На Нап Е Водещ Мотив За Създаването На Акционерно Дружество В Рамките На Пчп

Необходимостта От Административна Сграда На Нап Е Водещ Мотив За Създаването На Акционерно Дружество В Рамките На Пчп

Министерството на финансите обсъжда възможността  да започне нова процедура за строителство на сграда за Националната агенция за приходите на база на публично-частното партньорство - заяви днес главният секретар на Министерство на финансите Росен Асенов на брифинг, на който присъстваха още зам.-изпълнителният директор на Национална агенция за приходите Гаврил Забуртов и Иван Еничаров - началник отдел в дирекция „Държавно юристконсулство" в Министерство на финансите. Г-н Асенов обясни, че предложението предстои да бъде внесено за разглеждане в Министерския съвет.

В условията на световна финансова и икономическа криза е трудно да се отделят необходимите 50 милиона евро от бюджета за строеж на нова сграда на НАП. Това ни даде основание да разгледаме сериозно предложението на инвеститор, който е готов да построи необходимата административна сграда - заяви още г-н Асенов. Предвижда се това да стане чрез учредяване на акционерно дружество с равно участие на държавата и „Издателско - полиграфически комплекс Родина" АД.

Държавата ще участва с непарична вноска в капитала, представляваща недвижими имоти, частна държавна собственост, предоставени за управление на Министерство на финансите, за нуждите на Национална агенция за приходите. В един от имотите - парцел, държавата е съсобственик с ИПК „Родина". Съответно инвеститорът ще апортира своята част от имота и ще участва в капитала на дружеството с парична вноска. Държавата няма да разходва финансови средства за учредяването на съвместното акционерно дружество и неговото създаване няма да доведе до каквото и да е въздействие върху държавния бюджет.

Съвместното акционерно дружество ще извърши строителството на новата административна сграда, която ще бъде с разгъната застроена площ от 50 000 кв.м. и ще съответства на всички съвременни стандарти и изисквания за административна сграда от клас „А". Тя ще се намира върху парцела на „Цариградско шосе", на който в момента съсобственици са държавата и ИПК „Родина".

Предвижда се след приключване на строителството на сградата, съвместното акционерно дружество да бъде прекратено, а имуществото да бъде разпределено между акционерите. По този начин държавата ще придобие собствеността върху новоизградената административна сграда за нуждите на Национална агенция за приходите, заедно със съответния урегулиран поземлен имот, чиято пазарна стойност се очаква да  надхвърли стойността на апортираните от държавата сгради с разгърната застроена площ 11.5 хил. кв. м.

Учредяването на съвместно акционерно дружество ще осигури на Националната агенция за приходите безвъзмездното ползване на апортираните в капитала на дружеството недвижими имоти до приключване на строителството на новата административна сграда, стана ясно още на днешния брифинг.

Главният секретар на МФ Росен Асенов заяви, че са били разглеждани и други възможности, сред които провеждането на публичен търг за продажба на държавите имоти, със средствата от който да бъде построена нова сграда на НАП. Това обаче е трудно осъществимо, защото имотите могат да бъдат освободени от данъчните служители едва след завършването на новата сграда.

 

Времето