Вили Щехеле: Икономическите Ангажименти На Германия Към България Са Дългосрочни

Вили Щехеле: Икономическите Ангажименти На Германия Към България Са Дългосрочни

Скоростта, с която малките отворени икономики като нашата ще преодолеят последиците от глобалната криза зависи най-вече от това колко бързо ще се възстановят големите икономики като тази на Германия, заяви финансовият министър Пламен Орешарски след срещата си с Вили Щехеле, финансов министър на германската федерална провинция Баден-Вюртемберг. Разговорите, в които участва и вицепремиерът Меглена Плугчиева, се състояха днес, 25 март, в Министерството на финансите. 

Българският финансов министър запозна германските си гости с прогнозите за развитие на икономиката ни и мерките, които правителството предприема за справяне с ефектите от световната криза. Акцент бе стабилността на банковия сектор и стъпките, които правителството предприема за стимулиране на кредитирането. Министър Щехеле отбеляза, че България е изпълнила четири от петте критерии от Маастрихт и показва завидна фискална и икономическа стабилност. В рамките на срещата министър Орешарски предложи германски експерти в областта на одита да подпомогнат с опита си работата на одитиращия орган у нас.

По-късно пред журналисти министър Щехеле посочи, че германският бизнес има голямо доверие в българската икономика и така ще продължи и в бъдеще. Той допълни, че Германия е готова да увеличи инвестициите си у нас основно в областта на инфраструктурата и енергийната ефективност. „Икономическите ангажименти на Германия към България са дългосрочни и това няма да се промени заради трудните времена, които световната икономика изживява\", заяви Вили Щехеле. 

Времето