Министерството на здравеопазването поздравява българските медицински сестри по случай професионалния им празник

Министерството на здравеопазването поздравява българските медицински сестри по случай професионалния им празник

Министерството на здравеопазването поздравява всички медицински сестри у нас по случай 12 май – Международния ден на сестринството.

„В деня на вашия професионален празник искам да заявя, че високо оценявам приноса на професионалистите по здравни грижи в България за осигуряването на качествено медицинско обслужване на българските граждани. Благодаря ви за неуморния труд, за високия професионализъм и компетентност, за всеотдайните грижи, които полагате за здравето и живота на хората”, се казва в поздравлението на министъра на здравеопазването д-р Евгений Желев, изпратено до ръководството на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ).

„Успешното реформиране на здравната система е предизвикателство и отговорност за всички нас. Дълбоко убеден съм, че себеотрицанието и високият морал на всички участници в този процес ще доведат до постигането на главната ни цел – по-добро и модерно здравеопазване за всички българи. Вярвам, че професионалистите по здравни грижи ще дадат значим принос за постигането й”, заявява още министър Желев в своето поздравление към медицинските сестри у нас.

Израз на политиката на МЗ за подобряване на условията на работа на медицинските сестри са предприетите от министерството действия за повишаване на техните доходи. От 1 януари тази година възнагражденията на медицинските сестри, работещи в лечебните заведения на бюджетна издръжка към МЗ, бяха повишени с 20%. Нов ръст от 15% ще бъде направен от месец май, обяви през миналата седмица министър Желев.

Предстои подписването на Колективния трудов договор в сектор здравеопазване за 2008-2009 г., който ще регламентира по-високи начални основни заплати за медицинските сестри, работещи в различни звена на здравната система.

На дневен ред МЗ поставя и промени в обучението на медицинските сестри, целта на които е да се намали дефицитът от тези кадри в системата.

Обучението, работата и заплащането на труда на медицинските сестри бяха обсъдени в петък на среща на министър Желев с председателя на БАПЗГ проф. Станка Маркова. Разговорът отново доказа, че МЗ обръща сериозно внимание на тези проблеми и поставя решението им сред своите приоритети.

Водещи новини

Времето