Пламен Орешарски: Прилагането На Успешни Пчп-Проекти Изисква Промяна В Начина На Мислене

Пламен Орешарски: Прилагането На Успешни Пчп-Проекти Изисква Промяна В Начина На Мислене

Търсенето на инструменти, които комбинират ресурси и доверие е най-съществената задача в усилията за изход от кризата, каза министърът на финансите Пламен Орешарски на конференция, разглеждаща възможностите и перспективите за развитие на публично-частното партньорство, която се проведе днес, 30 март. Във форума, организиран от вестник \"Пари\", взеха участие представители на местните власти и бизнеса, законодателната и изпълнителните власти, както и на банковия сектор.

В изказването си Министър Орешарски отбеляза, че публично-частното партньорство (ПЧП) съдържа в себе си особено важен в условията на настоящата криза потенциал за стимулиране на инвестициите. Финансовият министър посочи добри практики на ПЧП - като концесията на летищата в Бургас и Варна, където инвестицията от страна на частния партньор ще надхвърли 400 млн. евро, за периода на концесията. Като несполучлив, но поучителен опит министърът отбеляза нереализираната концесия на АМ „Тракия\" и обобщи извода от „добрите\" и от „лошите\" примери, че прилагането на успешни ПЧП проекти изисква промяна в начина на мислене, както от страна на  администрацията и  бизнеса, така и от страна на обществените структури и институции.

Финансовият министър припомни, че с цел да се насърчи развитието на формулата на ПЧП, в Министерството на финансите от 2004 г. е създадено звено в дирекция „Управление на средствата от ЕС\" (УСЕС), което действа като единен център за експертиза и информация за ПЧП в страната, следвайки подхода на Великобритания, Холандия, Италия, Германия и на някои от новите страни членки. Натрупаният през последните години опит сочи, че за да се постигане по-висока ефективност на процеса на ПЧП е необходимо той да бъде по-добре регламентиран и обвързан с финансовите ангажименти на централните и местни власти. Директорът на дирекция УСЕС Боряна Пенчева и началникът на сектор ПЧП в МФ Стефан Кацаров запознаха аудиторията с възможностите за обединяване на ресурсите, предоставяни по линия на структурните фондове и схемите на ПЧП.

Форумът продължи с представяне на основните моменти в законопроекта за ПЧП и обсъждане на различните форми на публично-частно партньорство.

Презентациите на Боряна Пенчева и Стефан Кацаров можете да видите тук.

Времето