Ебвр Ще Увеличи С 25% Обема На Инвестициите Си В България През Тази Година

Ебвр Ще Увеличи С 25% Обема На Инвестициите Си В България През Тази Година

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) има намерение да увеличи обема на инвестициите си през 2009 г. с 25% спрямо миналата година, заяви президентът на банката Томас Миров след като с министър Орешарски подписаха Меморандум за разбирателство между ЕБВР и правителството на Република България за дейности в сферата на устойчивата енергетика. Банката се ангажира да инвестира 250 млн. евро през настоящата година. Ресурсът ще бъде използван в четири ключови области за финансиране на нови проекти и подсигуряване на банките за откриване на кредитни линии към реалния сектор и по-конкретно към малките и средни предприятия. Друга област, в която ЕБВР насочва вниманието си, е посочената в подписания днес Меморандум за повишаване на енергийната ефективност и сигурност на страната. Четвъртата област, в която България ще получи подкрепата на банката, е при усвояване на средствата от еврофондовете от малките и средни общини. 

„От финансова гледна точка България е по-стабилна и в много по-благоприятно положение в ситуацията на криза в сравнение с нейните съседни страни", отбеляза Томас Миров. Той допълни, че българските банки са достатъчно стабилни и притежават ликвидност, но те, както и на всякъде другаде по света, предлагат кредити на висока цена и не са склонни да рискуват. Това е причината фирмите да имат затруднения при получаването на финансиране и справянето с този проблем очертава едно от основните цели на ЕБВР, подчерта нейният президент.

Преди церемонията по подписване на Меморандума за разбирателство, министър Орешарски и президентът на ЕБВР Томас Миров, който е за първи път на посещение у нас след избирането му на този пост, направиха преглед на сътрудничеството между България и банката. Българският финансов министър отбеляза, че страната ни разчита не само на финансовия ресурс, предоставян от ЕБВР, а и на опита на международната финансова институция при реализирането на проекти за укрепване и модернизиране на местните предприятия и повишаване на тяхната конкурентноспособност и експортен потенциал. Министър Орешарски отбеляза, че ЕБВР е желан партньор, стабилизиращ инвестициите в страната с оглед на рисковата среда, създадена от световната финансова криза. На срещата беше отбелязано намерението на ЕБВР да подпомогне приоритетни проекти за свъзване на газопреносните системи на България със съседни държави както и за  разширяване на газохранилището в Чирен. След газовата криза в началото на тази година сигурността и дивирсификацията на енергийните доставки придоби особено значение за България, посочи финансовият министър.