Екофин Даде Положителна Оценка На Българската Конвергентна Програма

Екофин Даде Положителна Оценка На Българската Конвергентна Програма

Министърът на финансите Пламен Орешарски участва в поредното заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси /ЕКОФИН/, което се проведе в Брюксел.   

В съответствие със заключенията на Европейския съвет от декември 2008 г., късно снощи Съветът обсъди и достигна до политическо споразумение по намалените ставки на ДДС. Министрите изразиха съгласие, че използването на намалени ставки може да има  и положителни, и отрицателни ефекти. Преди използването им трябва да се анализира възможността за използването на по-ефективни инструменти и решения. Беше решено предложената от Европейската комисия промяна на обхвата на намалените ставки да бъде ограничена до даването на възможност на държавите-членки да имат право да прилагат за постоянно намалени ставки за ограничен брой от някои категории трудоемки и местно предоставяни услуги, както и в други специфични случаи, които не влияят на функционирането на Единния пазар. В съвместна декларация към политическото споразумение България, Германия, Дания, Литва и Естония призоваха останалите държави-членки на ЕС да се въздържат от използването на намалени ставки на ДДС, тъй като те водят до намаляване на данъчната основа, изкуствено преразпределение на заетост, без да създават нови работни места, и увеличават административната тежест за икономическите оператори и държавната администрация. Страните по декларацията потвърдиха намерението си да не се възползват от възможността да прилагат намалени ставки на ДДС.         На брифинг за журналисти след заседанието министърът на финансите припомни, че последователната позиция на страната винаги е била в подкрепа на прилагането на единна стандартна ставка на ДДС, като гаранция за постигане на неутралност и избягване на икономически изкривявания. Пламен Орешарски заяви още, че общият данъчен климат в страната е благоприятен, като единната ставка по ДДС е съчетана с ниски ставки по преките данъци.

В рамките на заседанието беше обсъдено и общо икономическото състояние на ЕС, както и подготовката на срещата на Г-20. В рамките на дискусията беше направено предложение за по-специално отношение към страните от Централна и Източна Европа. На брифинг след заседанието българският финансов министър заяви, че с оглед различията между страните най-подходящ  ще бъде не груповият, а индивидуалният подход към всяка държава-членка. Неговата позиция е била подкрепена и от повечето министри по време на заседанието.

В рамките на дискусията по точката за Пакта за стабилност и растеж, Съветът на министрите одобри становище по конвергентната програма на България, в което благоразумната фискална политика на правителство беше високо оценена от държавите-членки. Препоръките бяха за продължаване воденето на политика, гарантираща  стабилна фискална позиция. България трябва да ограничи темпа на растеж на заплатите в публичния сектор, с оглед влиянието на този фактор за цялостната конкурентноспособност. Страната ни трябва да продължи и политиката на подобряване на ефективността на публичните си разходи. Друг важен елемент от оценката на конвергентната ни програма е, че водената от правителството политика е в съответствие с Европейския план за икономическо възстановяване.