Световната Банка Оцени Високо Българската Приходна Администрация

Световната Банка Оцени Високо Българската Приходна Администрация

„Доверието е най-ценният актив в глобален мащаб, а една добре функционираща, ползваща се с доверие приходна администрация, е ключова за генериране на приходи, които са важни за осигуряване на макроикономическата стабилност и необходими за осъществяване на стратегически социални цели\", каза постоянният представител на Световната банка в България Флориан Фихтл след първата си работна среща с новото ръководство на НАП и ресорния заместник-министър на финансите Кирил Желев. Срещата се състоя днес в Националната агенция за приходите.

Международната финансова институция оцени високо резултатите на НАП през последните години, които са видни от ръста на приходите, добрата събираемост на публични вземания и по-голямата й ефективност. Приходите от данъци и осигуровки се увеличиха въпреки намаляването на ставките, които в момента са най-ниски в ЕС, констатира СБ. Флориан Фихтл подчерта, че запазването на тези резултати от реформата в приходната администрация, постигнати с цената на много усилия, е от ключово значение, особено при влошаващите се икономически условията в световен мащаб.

Заместник-министър Желев изрази благодарност за доброто партньорство и подчерта, че между българската държава и Световната банката има голямо доверие. Той отбеляза, че един от най-успешните съвместни проекти е Проектът за реформа в администрацията по приходите, стартирал през 2003 година. Кирил Желев заяви, че още от създаването на НАП през 2006 г., за разлика от други страни с подобни реформи в приходните администрации, НАП увеличи своята ефективност и повиши събираемостта на данъци и осигуровки. През 2006 г. са събрани над 7,5 млрд. лв. данъци и осигуровки, 11,4 млрд. са приходи събрани от НАП през 2007 г., 13,1 млрд. са данъчните и осигурителните приходи през 2008 г.