Министерството На Финансите Започна Изпълнението На Проект За Въвеждане На Управление На Риска, Финансиран От Оперативна Програма “Административен Капацитет”

Министерството На Финансите Започна Изпълнението На Проект За Въвеждане На Управление На Риска, Финансиран От Оперативна Програма “Административен Капацитет”

Министерството на финансите стартира изпълнението на проекта \"Засилване на управленската отговорност и укрепване на финансовото управление и контрол в централната и общинска администрация\". Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма \"Административен капацитет\", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален, като продължителността е 12 месеца.

Проектът има за цел да подобри управлението в публичната администрация чрез ефективно въвеждане на процес по управление на риска. Предвижда се е пилотно прилагане на процеса в четири организации - Министерство на финансите, Министерство на икономиката и енергетиката, община Плевен и община Благоевград. Целева група от мениджъри във всяка от организациите ще бъде обучена и впоследствие подпомогната да изготви стратегия за управление на риска (включително правила за идентифициране, оценяване, избор на подходяща реакция, документиране и мониторинг на рисковете) и да приложи на практика тази стратегия в организацията.

Опитът от пилотното прилагане на процеса по управление на риска в четирите организации заедно с добри практики на държавите-членки на Европейския съюз  ще бъде разпространен чрез провеждането на специализирани обучения за 150 лица на ръководни длъжности от централната и общинската администрация. Целта е те да придобият практически знания и умения относно управлението на риска, които да приложат в техните организации.

За популяризирането на добрите практики, свързани с управлението на риска в публичния сектор, ще бъде подготвена и разпространена до общините, министерствата и другите ведомства специална брошура - сборник с добри практики.