Реналдо Мандметс: България Има Чувствителен Напредък При Изпълнението На Оперативните Програми

Реналдо Мандметс: България Има Чувствителен Напредък  При Изпълнението На Оперативните Програми

 

От 2007 г. до настоящия момент са обявени процедури за отпускане на безвъзмездна финансова помощ за над 4.7 млрд. евро, одобрените проектни предложения по тях са повече от  1 700 на стойност надвишаваща 960 млн. евро,  обяви заместник-министъра на финансите Любомир Дацов на годишната среща за обсъждане на напредъка по изпълнението на Оперативните програми, съфинансирани по ЕФРР и Кохезионния фонд, проведена днес в Министерството на финансите. Той добави, че сключените с бенефициентите договори са над 1600 и по тях са платени близо 27 млн. евро. В срещата с  представителите на Генерална дирекция „Регионална политика" на ЕК участваха и ръководители на Управляващите органи на оперативните програми, Централното координационно звено, Сертифициращия и  Одитиращия органи. Годишната среща има за цел преглед на напредъка при изпълнението на Оперативните програми и набелязване на мерки за отстраняване на слабости.

България има чувствителен напредък и ясно положително развитие от миналата година при изпълнението на проектите и дейностите, финансирани от Структурните и Кохезионния фондове (СКФ), отбеляза и ръководителят на звеното за България в Генерална дирекция „Регионална политика" на Европейската комисия Реналдо Мандметс. Той изрази одобрение за предприетите от правителството мерки за укрепване на административния капацитет в управляващите органи и междинните звена и предотвратяване на текучеството на експерти в тях. Мандметс препоръча да продължат усилията за повишаване капацитета на бенефициентите, както и да бъде ускорен процесът  на плащанията. Той приветства приетото от Министерски съвет Постановление на 39/2009 г. за опростяване на процедурите за предоставяне на безвъзмездна помощ по оперативните програми.

Представителите на ЕК изразиха своето одобрение от внедряването на Информационната система за управление и наблюдение (ИСУН) на средствата от структурните инструменти на ЕС в България, която ще осигури контрол и прозрачност при физическото и финансовото изпълнение на всеки един проект. Важен аспект от функционалността на ИСУН е проверката за двойно финансиране.

В заключение Реналдо Мандметс отбеляза, че България е усвоила уроците от предприсъединителните програми, а ускореното приложение на оперативните програми ще бъде важен инструмент за преодоляване на последиците от икономическата криза в европейски мащаб.

По-рано днес еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Хоакин Алмуния направи преглед на бюджетната и финансовата стабилност на 17 държави от ЕС. Еврокомисарят постави България в една и съща група с високоразвитите скандинавски страни, които реализират бюджетен излишък като им препоръча да продължат водените от тях политики.

Водещи новини

Времето