Министър Орешарски Се Срещна С Екипа На Одитния Комитет Към Иа „Одит На Средствата От Европейския Съюз”

Министър Орешарски Се Срещна С Екипа На Одитния Комитет Към Иа „Одит На Средствата От Европейския Съюз”

Днес, 04.02.2009 г., министър Пламен Орешарски  се срещна с изпълнителния директор на ИА „Одит на средствата от Европейския съюз" (ОСЕС) Райка Онцова и новоназначения екип на одитния комитет.

Със заповед на министъра на финансите за председател на комитета е назначен Васко Райчев. Той е дипломиран експерт-счетоводител и регистриран одитор, консултант на свободна практика и дългогодишен съдружник в Делойт Централна Европа. Той е утвърден специалист в областта на общия и финансов мениджмънт, корпоративното управление, управлението на риска, вътрешния одит и надзорните дейности.

Членове на одитния комитет са Валя Йорданова и Кръстина Тоткова. Валя Йорданова е дипломиран експерт-счетоводител и регистриран одитор, експерт в областта на българското счетоводно и данъчно законодателство и практика, с опит в областта на законовия и международен одит на банки, застрахователни компании и различни финансови институции. Кръстина Тоткова е сертифициран вътрешен одитори от екипа на вицепремиера Меглена Плугчиева, работила е в Министерството на финансите и Агенция „САПАРД".

Одитен комитет към ИА ОСЕС е специализиран, наблюдаващ и консултативен орган, независим от изпълнителния директор. Предмет на дейността му е прилагането на професионалните и етичните принципи и стандарти и добрите приложими практики в областта на одита при осъществяване на дейността на агенцията. Според устройствения правилник на агенцията одитният комитет се състои от председател и двама членове с доказан опит в областта на финансите и одита, които се назначават от министъра на финансите и се отчитат пред него. Членовете на комитета имат неограничен достъп до информацията и документацията, която е на разположение в агенцията. В тяхната компетенция е да дават препоръки за отстраняване на наблюдавани отклонения, непълноти и несъответствия в работата на агенцията.

Новата Изпълнителната агенция „Одит на средствата от Европейския съюз" бе създадена с постановление на МС чрез преобразуване на едноименната дирекция в Министерството на финансите от 1 януари 2009 година.

На снимката отляво надясно: Райка Онцова, Пламен Орешарски, Васко Райчев, Валя Йорданова, Кръстина Тоткова