Министър Орешарски Участва В Заседание На Екофин

Министър Орешарски Участва В Заседание На Екофин

Днес, 10.02.2009 г., министърът на финансите Пламен Орешарски участва в поредното заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси /ЕКОФИН/, което се проведе в Брюксел.     

В началото на заседанието членовете на ЕКОФИН приеха Заключения на Съвета относно прегледа на Единния пазар, изработен от Икономическия и финансов комитет. На фона на продължаващата икономическа и финансова несигурност се споделя виждането, че принципите на Единния пазар следва да се засилят и прилагат активно. Според позицията на страната при изработването на ответни на текущата криза мерки държавите членки би трябвало да не прилагат политики, ограничаващи четирите свободи и изкривяващи конкурентната среда. Всичко това предполага координиран подход в прилагането без забавяне на структурните реформи, заложени в Общностната Лисабонска програма и в Националните програми за реформи .

На заседанието беше обсъдена и предложената от Чешкото председателство анотирана структура на проекта на Документ по ключовите въпроси. Позицията на България е, че документът е добре подреден и изчерпателен, като в него би било добре да се включат следните направления: Ефективна комуникация на реформите за осигуряване на широка публична подкрепа и разясняването им като средство за намаляване и ограничаване на ефекта от кризата върху националните икономики; Включване на обща информация относно (оценените) ефекти от антикризисните мерки; Упоменаване на планираната система за ранно предупреждение (early warning system) и приноса й за формирането на бъдещите политики и антикризисни мерки.

Финансовите министри, в допълнение към дебата за изпълнението на националните мерки по Европейски план за икономическо възстановяване, обсъдиха финансовите и бюджетните аспекти на законодателните предложения на Европейската комисия (ЕК) за осигуряването на необходимите средства за трансевропейски енергийни връзки, широколентова инфраструктура и новите предизвикателства в селското стопанство. Според позицията на България в предложението на ЕК за проекти в областта на енергетиката не е постигнат географски баланс и баланс по отношение на условията на финансиране. Добре би било на първо място да се постигне съгласие по конкретните проекти и финансовите им измерения и след това, при положение, че всички са удовлетворени от постигнатия резултат, да се реши въпросът с източника на финансиране. Очаква се ЕК да представи предложение за механизма за финансиране, съобразено със становището на Правната служба на Съвета.

В рамките на ЕКОФИН беше проведена и дискусия относно намалените ставки на данък върху добавената стойност. Позицията на България винаги е била последователна, че прилагането на единна стандартна ставка на ДДС е гаранция за постигане на неутралност и избягване на икономически изкривявания. При обсъждането на въпроса би следвало да се разгледат и бюджетните последици от разширяването на обхвата на намалените ставки на ДДС.

Времето