Йозеф Прьол: България Е Предприела Конкретни Действия В Подкрепа На Финансовата Стабилност И Банките

Йозеф Прьол: България Е Предприела Конкретни Действия В Подкрепа На Финансовата Стабилност И Банките

Министърът на финансите Пламен Орешарски и вицеканцлерът и федерален министър на финансите на Австрия Йозеф Прьол подписаха междуправителствена Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане /СИДДО/. Действащата към настоящия момент Спогодба между Република Австрия и Република България е подписана още през 1983 година в условията на коренно различни икономически отношения между двете страни, което я прави неефективна. И двамата министри отбелязаха, че новата спогодба защитава интересите и на двете държави и допринасят за хармоничното развитие на двустранното сътрудничество между тях.  

Министър Орешарски отбеляза, че по време на работния разговор преди церемонията са коментирали общата икономическа ситуация в Европа и в частност в двете страни. Българският финансов министър е информирал  своя австрийски колега за макроикономическите показатели на страната ни и за фискалната политика, както и пакета мерки, които правителството е предприело за смекчаване на ефектите от глобалната финансова криза.   „Австрия е инвеститор №1 в България в годините на прехода, държим на австрийските инвестиции и се стремим да създаваме още по-добри условия и да увеличим размера им, дори в условията на сегашната нелека икономическа и финансова ситуация", подчерта министър Орешарски.

Йозеф Прьол подчерта, че фискалната политика на България е последователна и страната е предприела конкретни действия в подкрепа на стабилността на банковата си система. Той посочи положителното  отражение на политиката на фискална и макроикономическа стабилност, както и намаляването на  минималния резерв на банките, което е в подкрепа на тяхната ликвидност.

И двамата финансови министри се обединиха около мнението, че координираните действия на държавите-членки на ЕС за справяне с ефектите от кризата трябва да продължат, като се отчита спецификата на ситуацията във всяка една страна.

Времето