Министър Орешарски: Успешно От Фискална Гледна Точка Приключи 2008-А Година

Министър Орешарски: Успешно От Фискална Гледна Точка Приключи 2008-А Година

Изпълнението на основните параметри на Бюджет 2008 представи днес на брифинг министърът на финансите Пламен Орешарски. Той заяви, че от фискална гледна точка годината е приключила успешно. Подробна справка с данните за изпълнение на бюджет 2008 е публикувана на Интернет страницата на Министерство на финансите в Категория „Документи\".

Министър Орешарски подчерта, че изпълнението на данъчно-осигурителните приходи е на 100 %, което показва, че твърденията за умишлено планирана лесна за изпълнение приходна част са били несериозни.

Разходите за 2008 година са 38.1 % от прогнозния БВП. Министърът на финансите посочи, че за сравнение направените разходи за 2007-а година са били 39.1 % от БВП на сравнима база.

Фискалният резерв към 31.12.2008 г., изчислен по текущи валутни курсове, е 8 394.9 млн. лв. - заяви министърът на финансите. Това е с 1 млрд. повече от 2007-а година.  

В отговор на журналистически въпроси той обясни, че Бюджет 2009 няма да бъде ревизиран и заложените в него буфери покриват риска от влошените външни фактори за приходната част на бюджета и икономиката като цяло. Той заяви още, че правителството е в постоянен контакт с банките в страната и досега нито една от тях не е искала  финансова помощ от държавата. На въпрос относно евентуално бъдещо предпазно споразумение с МВФ министър Орешарски отговори, че въпросът може да се коментира в няколко аспекта, но по принцип не е обичайна практика правителство в края на мандата си да поема ангажименти, които цялостно ще влияят върху политиките на следващото правителство.