Министерството На Финансите Публикува Бюлетина „Държавен Дълг” За Месец Декември

Министерството На Финансите Публикува Бюлетина „Държавен Дълг” За Месец Декември

На Интернет страницата на Министерство на финансите в раздел „Държавен дълг и финансови пазари"/„Статистика", е публикуван месечният бюлетин „Държавен дълг" за месец декември.

Съгласно водения от Министерството на финансите официален регистър на държавния дълг, същият в края на м. декември възлиза на 4 841.6 млн. евро, от които 1 571.3 млн. евро вътрешен държавен дълг и 3 270.2 млн. евро външен държавен дълг. В номинално изражение дългът намалява приблизително с 127.8  млн. евро, в сравнение с предходния месец. Намалението се дължи основно на извършените плащания както и на валутно курсови разлики.

Държавногарантираният дълг през месец декември достигна до 623.4 млн. евро. Намалението на държавногарантирания дълг се дължи основно на валутнокурсова разлика, както и на извършените погашения.

В края на отчетния период, делът на държавния дълг в общия размер на БВП* възлиза на 14.3%, като намалението е в размер на 0.3 процентни пункта спрямо края на предходния месец.В състава на този индикатор делът на външния държавен дълг е 9.7%, а на вътрешния държавен дълг - 4.6% от БВП. Държавногарантираният дълг/БВП е в размер на 1.8%.

В структурата на държавния дълг в края на периода, вътрешните задължения заемат дял от 32.5 %, а външните - 67.5%.

Извършените погашения през месец декември възлизат на 168.5 млн. лв., от които:   154.0 млн. лева по външния и 14.5 млн. лв. по вътрешния дълг. По отношение на валутната композиция на плащанията, най-съществен е делът на тези в евро - 57.2%, следван от тези в лева - 29.1% и в щатски долари - 9.2%.

*По прогнозни данни за БВП за 2008 г.