Райка Онцова Оглави Новосъздадената Иа „Одит На Средствата От Европейския Съюз”

Райка Онцова Оглави Новосъздадената Иа „Одит На Средствата От Европейския Съюз”

Днес, 21.01.2009 г., вицепремиерът Меглена Плугчиева се срещна с новия изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Одит на средствата от Европейския съюз\" към министъра на финансите Райка Онцова и екипа на агенцията. Райка Онцова е с дългогодишен опит във финансовия сектор и одита. Преди да поеме поста в ИА ОСЕС в продължение на 8 години е главен одитор на Българската народна банка, работила е в Стопанска банка и Минералбанк. Владее три езика.

Изпълнителната агенция „Одит на средствата от Европейския съюз\" (ИА ОСЕС) бе създадена с постановление на правителството чрез преобразуване на едноименната дирекция в Министерството на финансите от 1 януари 2009 година.  Тя е юридическо лице и второстепенен разпоредител с бюджетни кредити към министъра на финансите. Мисията  на агенцията е да дава увереност, че системите за финансово управление и контрол на средствата от ЕС са адекватни и функционират ефективно и че финансовите интереси на Европейската общност са защитени. Агенцията е одитен орган по Структурните и Кохезионния фонд на Европейския съюз и други програми и инициативи, в които е предвидено да извършва одити на средства от ЕС.  Тя изпълнява функции и задачи на Сертифициращ орган по програма САПАРД, орган, отговорен за издаване на декларации за приключване на проектите по предприсъединителния инструмент ИСПА, Одитен орган е по двустранните програми за трансгранично сътрудничество България - Сърбия, България - Турция, България - Македония. Изпълнителният директор на ИА ОСЕС се назначава от министъра на финансите, съгласувано с министър-председателя за срок от 5 години.     

Съдбата на 12 млрд. евро е във вашите ръце, каза по време на срещата с екипа на ИА „Одит на средствата от Европейския съюз\" вицепремиерът Меглена Плугчиева и допълни: „Вие сте мъничкия Брюксел в контролната му функция в България\". Тя препоръча на членовете на екипа на агенцията да имат добър и постоянен контакт с Брюксел, тъй като са наш партньор. По време на разговорите изпълнителният директор Райка Онцова се спря върху основните задачи, които стоят пред агенцията. Екипът ни е млад, но важното е, че мислим в една посока, каза Райка Онцова и добави че досегашната дирекция в Министерството на финансите е поставила добра основа, остава започнатото да бъде доизградено. В момента се провеждат конкурси за още одитори, като стремежът е да бъдат привлечени доказани професионалисти. Работи се усилено по подобряване на одитните стратегии и методологията, по линия на структурните фондове предстои одобрение на оценките за съответствие.

Към новата агенция се създава и одитен комитет, който е специализиран, наблюдаващ и консултативен орган, независим от изпълнителния директор. Той ще се състои от председател и двама членове с доказан опит в областта на финансите и одита, които ще се назначават от министъра на финансите и ще се отчитат пред него. Членовете на комитета ще имат неограничен достъп до информацията и документацията, която е на разположение в агенцията. Те ще дават препоръки за отстраняване на наблюдавани отклонения, непълноти и несъответствия в работата на агенцията.

Времето