Процедури За 3.8 Млрд. Евро Са Открити По Оперативните Програми

Процедури За 3.8 Млрд. Евро Са Открити По Оперативните Програми

Информационната система за управление и наблюдение (ИСУН) на средствата от структурните инструменти на ЕС в България бе представена в Министерство на финансите днес, 27.01.2009 г.

 „Основното предназначение на ИСУН е да облекчи работата на Управляващите органи, да осигури контрол и прозрачност при физическото и финансовото изпълнение на всеки един проект\", обясни Боряна Пенчева, директор на дирекция „Управление на средствата от ЕС\" в Министерството на финансите. Тя добави, че по последни данни на системата общата стойност на всички отворени процедури за предоставяне на безвъзмездна помощ е 3.8 млрд. евро., което прави функционирането на системата изключително важно.

Чрез ИСУН се извършва ежедневно управление и наблюдение на изпълнението на всеки един проект от седемте оперативни програми от управляващите органи на всички нива - процедура, бенефициент, подприоритет и приоритетна ос на оперативна програма. Също така тя позволява осъществяването на ефективен контрол чрез възможността от извършване на проверки от страна на Управляващите органи, Сертифициращия орган и Одитния орган относно наличието на двойно финансиране, правомерност и допустимост на разходите. 

ИСУН е разработена в съответствие с изискванията на европейските регламенти относно Структурните фондове и Кохезионния фонд на ЕС за наличие на надеждни системи за мониторинг и финансова отчетност. „Системата гарантира ефективното и прозрачно управление на еврофондовете\", подчерта Боряна Пенчева. Тя обясни, че изграждането на системата се финансира по проект №0013-ЦКЗ-2.0 „Развиване на информационни системи във връзка с управлението и наблюдението на средствата от Структурните инструменти на ЕС в България\" на оперативна програма „Техническа помощ\", който е на обща стойност около 3 млн. лв. След проведена обществена поръчка, на 17.09.2008 г. е подписан договор за изпълнението на проекта между Министерство на финансите и „Информационно обслужване\" АД. Системата е изградена така, че да отговаря на специфичните нужди на България - в съответствие с броя на оперативните програми, с нашите принципи и правила - подчерта Боряна Пенчева. Тя обясни, че системата е с контролиран достъп, като потребителите й (към момента около 560 души) се определят със специални заповеди на министрите, отговорни за европейските фондове.

При представянето на ИСУН стана ясно, че са разработени и въведени в експлоатация модули „Регистрация\", „Оценка\", „Договори\", „Управление на проекти\", Финансов модул - частта за „Искане за плащане\" и „Финансов отчет\" (на ниво договор), и модул „Проверки на място и управление на нередности\" - частта, свързана с „Проверки на място\" и „Подозрения за нередности\". В момента приключва разработването на пълната функционалност на последните два модула, дефинирани са основните изисквания към модул „Наблюдение\" и е стартирала работата по изграждането на връзка между счетоводната система за отчетност на фондовете SAP и ИСУН, която трябва да бъде готова до края на м.февруари. 

През 2009 г. ще бъдат пуснати в експлоатация модулите за наблюдение, електронните услуги за бенефициентите и модулът за публична информация. Електронните услуги за бенефициентите и модулът за публична информация не са задължително изискване от страна на ЕК, но са важен елемент за осигуряване на прозрачност при управление на средствата от фондовете на ЕС.

Времето