Намаляването На Сивия Сектор Е Критерий За Обществено-Икономическото Израстване На Цялото Общество

Намаляването На Сивия Сектор Е Критерий За Обществено-Икономическото Израстване На Цялото Общество

Последователната политика на Министерство на финансите по отношение на по-ниските данъци и осигуровки, по-добрата работа на приходните агенции - НАП и Агенция „Митници", както и по-високата корпоративна култура на бизнеса са основните фактори за намаляване на сивия сектор в икономиката. Това каза днес, 3 декември, министърът на финансите Пламен Орешарски на кръгла маса на тема „Сивата икономика в България по време на криза", организирана от „Център за изследване на демокрацията" и Фондация „Фридрих Еберт". Няма надеждна методика, посредством която бихме могли да измерим точно размера на сивата икономика. Повечето методики се основават на така наречените косвени белези, по които се получават приблизителни данни за сивия сектор в нашата и другите икономики, допълни министър Орешарски.

Той подчерта, че успешно извършената данъчна реформа е извела страната ни на едно от първите места в Европа по отношение на общата данъчно-осигурителна тежест, което е обективна предпоставка за намаляване на дела на сивия сектор. Друг важен фактор е работата на приходните агенции, която  в последните години също се подобри значително. Както НАП, така и Агенция „Митници" постигнаха по-висока степен на консолидация и резултатите, най-вече по-голямата събираемост, са налице, заяви финансовият министър. Освен това редица компании започнаха да обявяват публично данъците си, като преминаха етапа, когато това се считаше за наивност, посочи министър Орешарски.

Показателно за изсветляването на бизнеса е съотношението между облагаемата печалба и брутния вътрешен продукт. Докато за целия период от началото на прехода до 2005 година то се колебае между 10 и 15 процента, през 2008 година вече е 33 процента. Като друг пример министър Орешарски посочи облагаемата основа на ДДС. Ако за периода до 2003 година данъкът като дял от крайното потребление достига до 60 на сто, през миналата година съотношението е 86 на сто.

Намаляването на сивия сектор е ангажимент не само и не единствено на Министерство на финансите и двете приходни агенции. Ако погледнем в по-широк аспект намаляването на сивия сектор е критерий за цялостното обществено-икономическо израстване на нашето общество. Аз се надявам, че правителствената администрация, бизнесът, неправителствените организации и широката общественост,  ще продължим да полагаме съвместни усилия, за да минимализираме този сектор, каза в заключението си министър Орешарски.

Водещи новини

Времето