Финансисти Се Срещнаха С Представители На Протестиращите Зърнопроизводители

Финансисти Се Срещнаха С Представители На Протестиращите Зърнопроизводители

Експерти от Министерството на финансите приеха декларацията на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и обсъдиха с нейни представители исканията на фермерите. Производителите на зърно настояват в Държавния бюджет за 2009 г. да бъде предвидена сума за национални доплащания към директните плащания по Програмата за развитие на селските райони.

В срещата, която се проведе в сградата на министерството, участваха Красимир Аврамов, председател на УС на НАЗ, Радослав Христов, изпълнителен директор на асоциацията, представители на регионални структури. Министерството на финансите бе представено от Атанас Кацарчев - съветник на министъра и Румен Порожанов - директор на дирекция „Финанси на реалния сектор".

Подготовката на проектобюджета за 2009 година все още продължава и едва в края на октомври, както е по закон, правителството ще внесе в парламента окончателното си виждане как да изглеждат числата за различните сектори, заяви по време на срещата Атанас Кацарчев. Той обясни процедурата за подготовка на бюджета и философията на програмното бюджетиране, според което за всеки сектор се отделя ресурс по предварителна стратегия за извършване на дейности и тяхното финансиране в определен времеви период.

Зърнопроизводителите представиха аргументите си за исканите национални доплащания. Според тях добивите през тази година са много по-добри от миналогодишните, но изкупната цена на зърното е по-ниска и практически доходът на декар остава непроменена. В същото време разходите за зърнопроизводството са нараснали, което поставя в изключително трудно положение отрасъла.

Румен Порожанов коментира с представителите на протестиращите зърнопроизводители нормативната допустимост и целесъобразност на посочените в декларацията искания.

Водещи новини

Времето