Пламен Орешарски Участва В Неформално Заседание На Екофин

Пламен Орешарски Участва В Неформално Заседание На Екофин

Министърът на финансите Пламен Орешарски участва в неформално заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси /ЕКОФИН/, което се проведе на 12.09.2008 г. и 13.09.2008 г. в Ница, Франция, в рамките на френското председателство.

Финансовите министри на страните-членки на ЕС обсъдиха икономическото състояние и по-високи цени на енергийните продукти.  Направени бяха констатации, че настоящата икономическа ситуация  остава необичайно несигурна. Една година след началото на финансовия трус, международната финансова система продължава да е нестабилна. Отчетеното увеличение на цените на стоките, особено на горивата и храните, подсилиха инфлацията и оказаха допълнителен натиск върху паричната политика. В този контекст, рискът от вторични ефекти не може да бъде изключен. Обсъждайки негативни ефекти, министрите се обединиха около единна стратегия на страните-членки за координиран отговор на икономическото забавяне, очертавайки три основни насоки:

  • На макроикономическо ниво и на структурно ниво да се прилагат национални политики в подкрепа на устойчив растеж;
  • Да се възстанови доверието на финансовите пазари;
  • Да се създадат условия, най-вече посредством политическа воля, за по-добро партньорство в икономико-финансов аспект на ЕС с неговите партньори.

На фона на световната икономическа нестабилност, българската финансова система остава стабилна и няма признаци от прехвърляне на финансовата криза към реалния сектор. Все пак българските власти наблюдават внимателно външната и вътрешната динамика на развитие и са готови да се намесят при нужда.

Министрите разгледаха и стратегия на ЕИБ за подпомагане финансирането на МСП, в контекста на негативните ефекти от финасовата криза в Европа. Тя предвижда увеличаване на кредитния ресурс от страна на европейската инвестиционна банка от 15 милиона евро на 30 млн. за следващите две години при определени критерии.

В рамките на заседанието министрите обсъдиха и предложенията на Икономическия и финансов комитет (ИФК) във връзка с общностната регулаторна рамка в областта на финансовия надзор. България приветства направените предложения за подобряване функционирането на европейските комитети на надзорни органи без промяна на настоящата им институционална структура и правен статус, както и доразвиването на концепцията за надзорни колегии като средство за подобряване надзора на трансгранични финансови групи.

България също така подкрепя заключенията и предложенията, направени в Междинния доклад до Икономическия и финансов комитет, за провеждане на упражнение за симулация на финансова криза. Страната ще предприеме необходимите действия в подкрепа на  организирането и провеждането на симулационното упражнение в рамките на ЕС.

Министрите на финансите на държавите-членки на ЕС направиха преглед на идентифицираните по-рано източници на риск и дискутираха уязвимостта на пазарите в общността към набелязаните рискове и евентуалните очаквани последици върху финансовата стабилност в ЕС. България приема констатациите и изводите, съдържащи се в предложените за разглеждане документи, и подкрепи очерталото се мнение, че правилно са идентифицирани основните източници на риск. Според българската позиция, рискът за финансовата стабилност в еврозоната е нараснал в сравнение с направената оценка през м. април. България споделя направените изводи за макроикономическата и финансова ситуация в ЕС, като счита за особено тревожни отчетените корекции в понижаване на икономическия растеж и чувствителното влошаване на перспективите пред банковия сектор в ЕС, породени главно от рекапитализацията на сектора в глобален мащаб.

В рамките на формалното заседание, министрите проведоха дискусия относно цялостната реформа на стуктурата на ДДС. Съветът излезе с решение, на следващото си редовно заседание през октомври, да разгледа конкретно тази точна на базата на официален анализ.

По време на двудневната среща за мнения и коментари,  бяха поканени и представители на водещи европейски изследователски институции, представители на европейския парламент, както и представители от индустиалния сектор.

Водещи новини

Времето