Министър Орешарски: Регионалното Сътрудничество Гарантира Стабилност И Просперитет

Министър Орешарски: Регионалното Сътрудничество Гарантира Стабилност И Просперитет

Европейската регионална политика е една от най-успешните политики на ЕС, осигуряващи заетост и растеж, а доброто икономическо сътрудничество между страните от Югоизточна Европа гарантира стабилност и просперитет на региона. Това заяви министърът на финансите Пламен Орешарски по време на откриващата сесия на форума „Икономическата интеграция на Югоизточна Европа", която се състоя снощи в Атина. Министър Орешарски бе в гръцката столица по покана на колегата си Георгиос Алогоскуфис, министър на икономиката и финансите. Във форума, чиято цел бе да се обсъди възможността за създаване на Инвестиционен инструмент за Западните Балкани до 2010 година, участваха министри от региона и еврокомисар Данута Хюбнер.

Инициативата има за цел да подкрепи икономическата интеграция на региона, каза при откриването на форума гръцкият министър на икономиката и финансите  Георгиос Алогоскуфис и предложи срещи като тази в Атина да се провеждат на ротационен принцип. Според него ще е полезно да се създаде електронен портал с информация за всички големи проекти в ЮИЕ.

В изказването си министър Орешарски подчерта, че страните от ЮИЕ  се сблъскваме с едни и същи предизвикателства -  засилен процес на глобализация, застаряване на населението и задълбочаващи се различия на отделни региони в икономически и социален аспект, и трябва да търсим общи решения. Пламен Орешарски даде примери с доброто регионално сътрудничество на страната ни с Гърция и Румъния и отбеляза трансграничното сътрудничество със страните от региона по програми, финансирани от ЕС. Той допълни, че в българската Национална стратегическа референтна рамка са заложени амбициозни цели, но има воля за постигането им, както и че страната ни разглежда приоритетите си в регионален и европейски контекст.

Икономическият растеж от 5 на сто на Югоизточна Европа е над средноевропейското равнище, а показателите за заетостта са много добри, подчерта еврокомисар Данута Хюбнер. Според нея страните от региона трябва да положат усилия за по-малък дефицит, по-добра инфраструктура, повече чужди инвестиции и нови технологии. Данута Хюбнер посочи, че кохезионната политика на ЕС има огромно значение не само за страните-членки, но и за кандидатките Хърватия и Македония, които получават практическа подкрепа. Тя изрази подкрепата за идеята да бъде създаден Инвестиционен инструмент за Западните Балкани до 2010 година. Хюбнер подчерта, че страните трябва да работят за укрепване на административния капацитет и за мобилизиране на финансов ресурс и от ЕИБ и ЕБВР.

 

Времето