Пламен Орешарски: Националният Център По Суперкомпютърни Приложения Е Стъпка Към Икономика На Знанието

Пламен Орешарски: Националният Център По Суперкомпютърни Приложения Е Стъпка Към Икономика На Знанието

Днес конкурентните предимства на българската икономика  не могат да бъдат  ниска цена на труда и интензивно използване на природните ресурси. Тези фактори се изчерпват. Предстои ни много работа, свързана с  прехода към икономика на знанието и на високите технологии, заяви финансовият министър Пламен Орешарски в дискусия след откриването на Националния център по суперкомпютърни приложения. Събитието се състоя днес, 9 септември, в сградата на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС). Официален старт на супермощния компютър даде министър-председателят Сергей Станишев.

В изказването си  министър Орешарски заяви, че  създаването на центъра е стъпка към икономика, основана на знанието и иновациите и важен елемент за постигането на общоевропейските цели от Лисабонската стратегия - растеж и повече работни места. Министър Орешарски изрази надежда, че чрез проекта ще бъде постигната по-добра конкурентоспособност на цялата икономика. Убеден съм, че и в бъдеще правителството ще подкрепя подобни инициативи, ще ги търси, ще ги стимулира и ще разчита на партньорство с всички университети, изследователски центрове и неправителствени организации, каза министър Орешарски.

В приветствието си министър-председателят Сергей Станишев подчерта, че такъв център в Югоизточна Европа няма и това ни дава предимство, което трябва да оползотворим. В него ще работят учени от Софийския университет, Техническия университет, Медицинската академия и БАН.

Времето