Eксперти От Югоизточна Европа Обсъдиха Възможностите За Общи Проекти По Еврофондовете

Eксперти От Югоизточна Европа Обсъдиха Възможностите За Общи Проекти По Еврофондовете

Възможностите за разработване на общи инфраструктурни проекти и за създаване на обединения за тяхното изпълнение обсъдиха в Солун експерти по еврофондовете от региона. Целта на двудневния форум, в който участваха заместник-министърът на финансите Любомир Дацов и експерти от Министерството на финансите,  бе обмяна на опит и добри практики, свързани с управлението на структурните фондове в региона и прилагането на Кохезионната политика на Общността, между страните-членки на ЕС.

В обръщението си към участниците във форума зам.-министър Дацов подчерта, че регионът е изправен пред нови предизвикателства и това налага развиване на връзките между страните-членки от ЮИЕ на всички нива. Той изрази увереност, че само така може да се оползотвори  капацитетът на всички заинтересовани участници в процеса и с общи усилия регионът да достигане равнището  на „старите" членки на ЕС.

Централните координационни звена на България, Гърция, Румъния и Кипър представиха изпълнението на своите Национални стратегически референтни рамки за периода 2007-2013 г. Участниците в срещата представиха успехите и трудностите, с които се сблъскват, в процеса на  управление на програмите, финансирани по Структурните и Кохезионния фондове. Подкрепа за засилването на сътрудничеството при усвояване на средствата от еврофондовете между страните-членки в ЮИЕ изразиха и представители на Генерална дирекция „Регионална политика" на Европейската комисия.

Водещи новини

Времето