Пламен Орешарски: „Проектът Е Продължение На Ползотворното Дългогодишно Сътрудничество На България С Правителството На Япония”

Пламен Орешарски: „Проектът Е Продължение На Ползотворното Дългогодишно Сътрудничество На България С Правителството На Япония”

 

Днес, 29.08.2008 г. министърът на финансите Пламен Орешарски и  представителят на Японската банка за международно сътрудничество (JBIC) Акихико Коенума подписаха споразумение за заем за финансиране на проект „Изграждане и развитие на нови контейнерни терминали на пристанища Варна и Бургас\". В церемонията участваха и министърът на транспорта Петър Мутафчиев и посланикът на Япония в България - Н.Пр. Цунехару Такеда.

Размерът на заема е 36 932 000 000 японски йени и се отпуска от JBIC при стандартните условия за йенови заеми с лихвен процент - 1,4% годишно и период на погасяване - 25 години години със 7 години гратисен период. Заемът е държавен с краен бенефициент Държавно предприятие „Пристанищна  инфраструктура\". Индикативната стойност на проекта „Изграждане и развитие на нови контейнерни терминали на пристанища Варна и Бургас\" възлиза на 54 617 000 000 японски йени, от които заемни средства в размер на 36 932 000 000 японски йени и национално съфинансиране в размер на 17 685 000 000 йени.

Средствата от заема ще бъдат изразходвани за:

  • Строителни и драгажни работи по двата терминала - Варна и Бургас;
  • Консултантски услуги;
  • Лихви по време на строителството.

Средствата от национално съфинансиране ще бъдат     изразходвани за:

  • Общи административни разходи, които ще бъдат осигурени от ДП\"Пристанищна инфраструктура\";
  • Данъци и мита, които ще бъдат осигурени от ДП \"Пристанищна инфраструктура\" със средства от пристанищни такси;
  • Доставка и монтаж на претоварно оборудване - ще бъдат осигурени от бъдещия концесионер.

След приключване на церемонията, министърът на финансите подчерта, че заемното споразумение е продължение на дългогодишното и ползотворното ни сътрудничество с правителството на Япония. Министър Орешарски благодари за помощта, оказана от японската страна през целия период на реформи. С осъществяването на проекта ще се допринесе за развитието на вътрешния и транзитния контейнерен товаропоток със съвременна и конкурентноспособна инфраструктура по основните морски направления на Европейските транспортни коридори. В заключение министър Орешарски отбелеза, че в навечерието на юбилейната годишнина от установяване на двустраните отношения между Япония и България през 2009 г., традиционно доброто партньорството между двете страни ще продължи да се развива и задълбочава.

Министърът на транспорта припомни, че има успешно реализирани проекти в партньорство с Японската банка за международно сътрудничество. „Постигнатите резултати и ефективната съвместна работа между българските и японски експерти ни дава увереност, че  проектът за изграждане и развитие на нови контейнерни терминали на пристанища Варна и Бургас ще бъде изпълнен също в срок и при спазване на най-високите професионални стандарти\", каза още министър Мутафчиев.

Посланикът на Япония в България - Н.Пр. Цунехару Такеда отбеляза, че японската страна ще продължи да подкрепя България при постигане на целите й за бърз растеж и модернизация.

 

Японската банка за международно сътрудничество е правоприемник на Експортно-импортната банка на Япония (EXIMBANK) и Задграничния фонд за икономическо сътрудничество на Япония (OECF) и е институционализирана с цел да провежда икономическата политика и международното сътрудничество на Япония.

Между Република България и Японската банка за международно сътрудничество има подписани и влезли в сила споразумения по инвестиционни заеми:

  • Договор за заем BG-P 2 за \"Елисейна\"-ЕАД

  Размерът на заема е 2 081 млн. японски йени. Изпълнението на проекта за екологична реконструкция на предприятието беше замразен през м.август 1999г.  поради финансови загуби на предприятието. През май 2001 г. е възстановена на банката и цялата изразходвана сума.

  • Договор за заем BG-P 3 за КЦМ-АД, Пловдив

Размерът на заема е 5 955 млн. японски йени. Заемът е напълно усвоен и се изплаща по предвидения погасителен план.

  • Договор за заем BG-P 4 за разширение на пристанище Бургас

Общият размер на договорения кредит е 14 312 000 000 японски йени. Заемът е усвоен.

  • Договор за заем BG-P за изграждане на участък \"седма-девета станция\" на Софийското метро

Заемът е сключен чрез размяна на ноти между правителството на Република България и правителството на Япония на 4 февруари 2004 г.

  • Експортен кредит между Японската банката за международно сътрудничество и Република България, за \"Рехабилитация на ТЕЦ \"Марица-изток\"2- ЕАД

Общият размер на експортния кредит от JBIC е на стойност 25 106 616 000 японски йени. Експортната част възлиза на 21 506 700 000 йени, а местната част е в размер на 15% от експортната част или на стойност 3 599 916 600 йени.

Водещи новини

Времето