Местните Власти И Нпо Са Най-Активните Потребители На Портала Www.Eufunds.Bg

Местните Власти И Нпо Са Най-Активните Потребители На Портала Www.Eufunds.Bg

На пресконференция в Министерски съвет, на която бяха съобщени промените в Интернет-страниците на  седемте оперативни програми, беше представена четвъртата вълна от изследване на МБМД „Информираност за усвояване на структурните фондове".

В изследването, възложено от Министерството на финансите и проведено в периода 11-16 април и 16-23 май 2008 г., е потърсено мнението на 1202 български граждани, 150 представители на НПО, 200 представители на местната власт, 100 представители на средния и малкия бизнес,  100 журналисти - представители на централните и местни медии и 50 представители на консултантски организации.

 Един от основните изводи от изследването сочи, че 64 на сто от местните власти имат готови проекти за кандидатстване по оперативните програми. Неправителствените организации са повишили своя интерес с 20 на сто, а консултантските организации с 12 на сто. На въпрос „Търсили ли сте информация за СКФ на ЕС?" 67 на сто от запитаните в групата на местните власти казват, че бързо са я намерили, представителите на НПО са 63 на сто, процентът сред консултантите е 56 на сто. Най-затруднени в намирането на информация са представителите на бизнеса, като 46 на сто от тях отговарят, че не са търсили. Също така 78 на сто от запитаните журналисти и 66 на сто от бенефициентите оценяват информацията, която се подава за програмите за достоверна. Полезна е според 66 на сто от бенефициенти и 62 на сто от журналистите.

На въпроса "От какъв вид информация имате нужда?" интервюираните посочват, че това е как се предоставя финансирането по програмите и как да се разработват проектите. 67 на сто от запитаните 1200 души в национално представителното изследване предпочитат да получават информация чрез централна телевизия, другата най-предпочитана медия е централният печат. За 89 на сто от бенефициентите предпочитаният информационен канал е Интернет, а 70 на сто посочват семинари, обучения и инфоцентрове.

Изследването установява, че най-активните потребители на портала http://www.eufunds.bg/ са местните власти, консултантите и НПО.

 

Водещи новини

Времето