Пламен Орешарски: Повишават Се Обществените Разходи За Иновации И Развойна Дейност

Пламен Орешарски: Повишават Се Обществените Разходи За Иновации И Развойна Дейност

Днес, 15 юли 2008 г., министърът на финансите Пламен Орешарски беше специален гост на официалното представяне на книгата \"Иновациите: европейски, национални и регионални политики\". Събитието  се състоя в Центъра за изследване на демокрацията и беше организирано от Фондациите \"Приложни изследвания и комуникации\" и \"Фридрих Еберт\".

В изказването си  министър Орешарски заяви, че през последните години Министерството на финансите подкрепя все по-високи обществени разходи за иновациите и развойната дейност в България. ,,Членство ни в ЕС също дава възможности и поставя предизвикателства в областта на научните изследвания и иновациите. Програмите на Общността са отворени за участие на българските организации от публичния и частния сектор. Държавата има ангажимент за увеличаване на публичните разходи за  научни изследвания и иновации до 1% от БВП\", допълни  министър Орешарски. Той отбеляза още, че са увеличени и бюджетите на двата национални фонда - „Научни изследвания\" и Национален иновационен фонд.

„Независимо от ръста на финансирането за научна и иновационна дейност, България все още има какво да направи, за да постигне  средните европейски равнища. Страната ни се отличава с обърната структура на разходите за научни изследвания и иновации - около 80% от тези разходи са публични и само 20% са разходите, които бизнесът прави за научни изследвания и технологично развитие\", допълни министър Орешарски.

В заключение той каза, че целта е  да се създаде такава среда, която да стимулира бизнеса да финансира и участва в иновационни проекти. За осъществяването на тази трудна, но постижима с общи усилия цел, се изискват познания за процесите на иновациите, каквито дава представяната днес книга, събирайки опита на водещи европейски страни в областта на иновациите както на национално, така и на регионално и фирмено равнище, каза още министърът на финансите.

Водещи новини

Времето