Пламен Орешарски: Разходването На Преизпълнение Над 1.5% От Приходите Със Санкция На Парламента Повишава Прозрачността При Управлението На Бюджета

Пламен Орешарски: Разходването На Преизпълнение Над 1.5% От Приходите Със Санкция На Парламента Повишава Прозрачността При Управлението На Бюджета

Днес, 17 юли 2008 г., министърът на финансите Пламен Орешарски представи пред бюджетната комисия в парламента основните направления, по които са усвоени допълнителните бюджетни кредити за 2007 година, и ефектите на провежданата политика по прозрачност при управление на бюджета.

Общият размер на средствата от централния бюджет, одобрени по реда на ПМС 298/2007 година е 1 371, 8 млн. лева, посочи в презентацията си министър Орешарски. Те са осигурени от преизпълнение на приходите и икономии на разходи и са предоставени на министерства и ведомства, общини, други автономни бюджети, Национален фонд, нефинансови предприятия и за осигуряване проводимост на реки и речни корита.  

Над  80 % от средствата са усвоени за изграждане на инфраструктура и за изпълнение на ангажименти по Договора за присъединяване на България към ЕС. От общата сума  658,2 млн. лева са изразходвани за строителство и поддържане на пътища,  железопътна, екологична и друга инфраструктура и за метрото в София, а 438,6 млн. лева -  за дейности по Договора за присъединяване.  223,9 млн. лева са усвоени за оборудване, горива и други дейности, а останалите 40 млн. лева - за дейности на администрацията.  

През 2005 година Народното събрание прие предложението на правителството и одобри механизъм за прозрачно преразпределение на приходите над разходите, припомни министър Орешарски. Той допълни, че през 2007 година общият размер на допълнителните бюджетни кредити е 2,5% от брутния вътрешен продукт и представлява 6,5 на сто от разходите по консолидирания бюджет. За сравнение през 2004 година числата са съответно 2,8% от БВП и 7,1 на сто - от разходите по консолидирания бюджет.

Още през пролетта на 2006 г. ECOFIN отбеляза в оценката си за България, че въведеното правило за изразходването на преизпълнение в размер над 1.5% от планираните приходи със санкция на парламента повишава прозрачността при управлението на бюджета. Признание за прозрачност при управление на бюджета получихме и от МВФ през есента на миналата година, каза министър Орешарски. В оценката се открояват два факта: наличие само на една цел за излишък, която е обявена пред парламента и отмяна на правилото за задържане на 10% от разходите и замяната му с Фонд за фискална устойчивост.

За миналата година по реда на чл.35 от Закона за устройството на държавния бюджет усвоените средства по източници са: 136.2 млн. лв - за сметка на резерва за непредвидени и неотложни разходи, одобрени от Министерски съвет; 303.9 млн. лв. - преизпълнение на приходите в размер до 1.5% от годишния разчет на приходите, одобрени от Министерски съвет; 958.0 млн. лв - преизпълнение на приходите в размера над 1.5% от годишния разчет на приходите, одобрени от Народното събрание; 29.3 млн. лева - дарения и помощи.

В заключение министър Орешарски подчерта, че 2007 бе първата, в която правителството предложи проект на решение на Народното събрание за разходване на преизпълнението на приходите над разходите.

Цялата презентация на министъра на финансите можете да намерите в категория „Документи".

Водещи новини

Времето