Министър Пламен Орешарски Участва В Заседание На Екофин

Министър Пламен Орешарски Участва В Заседание На Екофин

Днес, 08.07.2008 г., министърът на финансите Пламен Орешарски участва в поредното заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси /ЕКОФИН/. Това е първото заседание на Съвета под френско председателство.

В рамките на работната среща на Съвета беше представена работната програма на Френското председателство /разюме на документа можете да намерите в категория „Документи\"/.

Министрите обсъдиха и развитието в цените на петрола. В изпълнение на препоръката на Европейския съвет от 19-20 юни 2008 г. за подготовка на пътна карта в отговор на растящите цени на петрола беше обсъден проект на нота на председателството, в която са посочени възможни области на действие предвид последното развитие и перспективите пред международните цени на петрола. България подкрепя предложенията от нотата на Френското председателство, които се отнасят до функционирането на пазарите и обмислянето на финансови инструменти в подкрепа на енергийната ефективност. Френското председателство представи и предложения за по-внимателно следене на развитието на цените на петролните продукти и въздействието на финансовите пазари върху това развитие, както и предложение за подобряване на прозрачността на пазарите на петрол, в частност по отношение на запасите от петрол. Министрите се обединиха около необходимостта от спазване на споразумението от Манчестър, както наличието на статистическа информация на седмична база относно дневните добиви на петрол.

В рамките на ЕКОФИН бяха разгледани и Заключения  относно Съвета по международни счетоводни стандарти (СМСС). България приема заключенията, като оценява положително постигнатия напредък в развитието на финансовата отчетност през първата година от задължителното прилагане на Международните стандарти за финансови отчети (МСФО) в Европейския съюз. Успешното прилагане на стандартите на практика е оценка за тяхното високо качество. В резултат на все по широкото прилагане на стандартите в световен план, страната счита, че е подходящо Европейския съюз да увеличи своето присъствие в работата по създаване на счетоводните стандарти.

Министрите на финансите на държавите-членки на ЕС обсъдиха и актуалното състояние на финансовите пазари и идентифицираните рискове за финансовата стабилност. България подкрепя направените констатации относно необходимостта от осигуряване на по-голяма прозрачност и повишаване на ефективността в работата на агенциите за кредитен рейтинг.

Времето