Приключи Дванадесетото Заседание На Съвместния Комитет За Наблюдение

Приключи Дванадесетото Заседание На Съвместния Комитет За Наблюдение

Днес, 08 юли 2008 г. в Министерството на финансите се проведе Дванадесетото заседание на Съвместния комитет за наблюдение на изпълнението на Програма ФАР и Преходния финансов инструмент (ПФИ) с участието на високопоставени представители на екипа за България в ГД „Разширяване" на Европейската комисия, както и ръководители на програми и на Секторните под-комитети за наблюдение на ниво заместник-министри.

Заместник-министърът на финансите и Национален координатор на помощта г-н Любомир Дацов откри форума, като подчерта важността на периода между XIто и XIIто заседание на СКН с оглед на регистрираните проблеми при изпълнението на системата за разширена децентрализация и поемането от страна на българските институции на пълната отговорността за управлението, наблюдението и контрола на изпълнение на програма ФАР, на базата на изградената система от правила, механизми и процедури.

Г-н Хайме Гарсия Ломбардеро - началник на отдела за следприсъединителна помощ в ГД „Разширяване" подчерта доброто качество на представения от Министерството на финансите  доклад за статуса на изпълнението на Програма ФАР и ПФИ, който представлява основата за дискусии на заседанието. Бяха посочени основните въпроси при координацията между ЕК и българската администрация, както и регистрираните хоризонтални и специфични проблеми при изпълнението на  предприсъединителната програма.

В хода на заседанието бяха формулирани конкретни решения и корективни мерки за подобряване управлението на Програмата и отделни рискови проекти, както и за успешното договаряне на ФАР 2006 г. и ПФИ. Обект на дискусии бяха и проведените одити на институциите, ангажирани с управлението на ФАР,  регистрираните от компетентните български власти нередности при изпълнението на отделни проекти и съответните набелязани мерки.

В заключение от страна на българските институции и Европейската комисия бяха потвърдени взаимните задължения за стриктно спазване на отговорностите при управлението на предприсъединителните програми и Преходния финансов инструмент. Двете страни се ангажираха с конкретни срокове за предоставяне на информация във връзка с напредъка по изпълнението на Програмите и предприетите мерки за справяне с идентифицираните проблеми.  

 

Времето