Министерството На Финансите Е Първото Ведомство, Проверено От Кзд За Спазване На Нормите За Достъпност

Министерството На Финансите Е Първото Ведомство, Проверено От Кзд За Спазване На Нормите За Достъпност

Днес, 2 юли 2008 г., председателят на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) Кемал Еюп и членове на комисията, съвместно с изпълнителния директор на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски извършиха проверка за спазване на нормите за достъпност до и в сградата на Министерството на финансите. Заместник-министърът на финансите Атанас Кънчев посрещна проверяващите и ги придружи по време на инспекцията из сградата.

Министерството на финансите беше първото ведомство, проверено от КЗД в изпълнение на разпоредбите на Закона за интеграция на хората с увреждания от 31.12.2006 г. Проверяващите констатираха, че откъм стълбището на входа за граждани е осигурен свободен достъп за хора с увреждания. От 1 година министерството разполага с функционираща подвижна платформа за инвалидни колички, на която по договор с фирмата-вносител за гаранционно обслужване се  прави профилактика всеки месец. Отчетено беше, че приемната за граждани и деловодството са разположени на партера, за удобство на посетителите в МФ. При проверка на достъпността на асансьорите, комисията отбеляза, че три от четирите съоръжения са пригодени за ползване от лица с инвалидни колички.

По повод констатация на проверяващите за липса на походящо сервизно помещение за хора с увреждания, зам.-министър Кънчев отбеляза, че то е в етап на изграждане и ще бъде разположено на партерния етаж. Атанас Кънчев посочи, че в капиталовите разходи за тази година са заложени необходимите средства за обезпечаване на разходите по дейности, свързани с осигуряване на свободния достъп на хората с увреждания до всички сгради на МФ. Към момента е осигурена достъпна среда за хората с увреждания както в сградата на ведомството, така и в голяма част от сградите на агенциите от структурата на министерството на финансите в цялата страна.

Времето