Проведе Се Третото Заседание На Комитета За Наблюдение По Кохезионен Фонд

Проведе Се Третото Заседание На Комитета За Наблюдение По Кохезионен Фонд

На 17-19 юни 2008г. в к.к. Албена се проведе третото заседание на Комитета за наблюдение и контрол на проекти, изпълнявани по Кохезионен фонд в съответствие  с Регламент на съвета на Европейската общност № 1164/94 в България. Събитието беше организирано от дирекция „Управление на средствата от Европейския съюз" в Министерство на финансите. Програмата на Комитета беше обособена в 2 части: 2 дни за технически срещи за детайлен преглед на изпълнението на проектите и 1 ден за заключителна обзорна част.

В проявата участваха представители на Европейската комисия, Европейска инвестиционна банка, Министерството на финансите и ресорните министерства, крайните бенефициенти, неправителствените организации и социални партньори.

Комитетът беше председателстван от г-н Любомир Дацов, заместник министър на финансите и Национален координатор на помощта от Кохезионен фонд по Регламент № 1164/94. Той поздрави участниците и заяви волята на българските власти да бъде максимално оползотворена помощта от Кохезионния фонд. Представени бяха  дейностите по програмата в последните шест месеца, насочени към оптимизиране на административния капацитет и организацията за усвояване на средствата от ЕС. Г-н Дацов призова към по-добро взаимодействие между ресорните министерства, управляващи проектите и крайните бенефициенти в съвместната им работа по проектите.

Г-н Димитър Ивановски - заместник-министър на финансите и Ръководител на Разплащателния орган по Кохезионния фонд призова властите към по-ефективно и целесъобразно планиране и управление на разходите по проектите.

До сега са подписани 40 финансови меморандума за изпълнение на проекти в сектори «околна среда» и «транспорт» на стойност 1,53 милиарда евро, от които 57.5 % съ-финансиране от ИСПА или 880 милиона евро. Стойността на плащанията се е повишила два и половина пъти в сравнение с предходния отчетен период 01.05.2007 г. - 30.10.2007 г.

Българските институции бяха приветствани от г-н Карстен Расмусен, заместник ръководител на отдела, отговарящ за България в главна дирекция „Регионална полика" на Европейската комисия. Той изтъкна необходимостта от по-нататъшни действия в посока подобряване на планирането на дейностите в рамките на проектите, с оглед на максимално усвояване на ангажираните средства от ЕС.

По време на Комитета беше отчетен напредъкът на всички проекти и беше обърнато внимание на ключовата роля на крайните бенефициенти в процеса на управление на помощта, както и в подготовката на бъдещите инвестиционни мерки за финансиране от оперативни програми «Околна среда» и «Транспорт» в съответствие с техните стратегически планове.

Времето